Общинският съвет в Кюстендил най-после с председател

Васил Иванов, снимка: Нора Василева, infomreja.bg

Васил Иванов от Коалиция „Кюстендил” е новият – стар председател на Общинския съвет в Кюстендил. Той бе избран след продължило 2,5 часа гласуване и близо месец след изборите в община Кюстендил и на заседание, което бе продължавано няколко поредни седмици.

Васил Иванов получи 20 от необходими му 19 гласа, за да спечели председателското място. Мая Шишкова получи 8 гласа или гласовете на 8-те от БСП в ОбС, а 9 бяха недействителните бюлетини. Васил Иванов бе няколко мандата председател на предишния Общинския съвет, в който бе въведен и принципа на ротацията.

В началото на вчерашното  заседание нито един от тримата кандидати за председател на Общински съвет- Кюстендил не събра необходимите гласове, за да бъде избран на първи тур. 3те предложения бяха направени на вчерашното продължение на първото заседание на местния парламент. Любомир Стоилков номинира Васил Иванов от „Коалиция- Кюстендил”.От ГЕРБ отново предложиха Вася Пешева за поста. Иван Каракашки от БСП издигна кандидатурата на Мая Шишкова .

За Васил Иванов от  „Коалиция- Кюстендил” са гласували 15 съветници, Вася Пешева от ГЕРБ получава подкрепата на 12 , а Мая Шишкова от БСП на 8 съветници. Комисията по избора отчете и два празни плика, при действителни 35 гласа.

На втори тур за избор на председател участваха събралите най-много гласове от първия - Васил Иванов и Вася Пешева. Само един глас не достигна на Васил Иванов от  "Коалиция- Кюстендил" да стане отново председател на Общинския съвет в Кюстендил. За него, на втория тур гласуваха 18 съветници.Подкрепата за Вася Пешева от ГЕРБ намаля с един глас, спрямо първия тур и тя получава 11 гласа. 8 от бюлетините са недействителни. Кирил Алексов от БСП поиска нова сесия да бъде насрочена от председателстващия, когато той получи уверение от всички политически сили, че има споразумение за обединяване около една кандидатура.

След кратка почивка започна и трета процедура по избор на председател. От името на ГЕРБ, Никола Татарлиев обяви, че групата съветници на ГЕРБ няма да издигат повече кандидат за председател на съвета.Този път дойдоха само предложенията от Коалиция „Кюстендил” и Васил Иванов и БСП с Мая Шишкова. Така Васил Иванов стана председател на местния минипарлемент с 20 гласа подкрепа.

В началото на заседанието, клетва като общински съветник положи Емануела Дюлгерска. Тя заема мястото на Валентин Смоков в групата на "Коалиция- Кюстендил".

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK

//