НС обсъжда повторно промени в Закона за съдебната власт

Снимка: Infomreja.bg

Окончателно трябва да бъдат приети и промените в закона по прилагане на ограничителни мерки спрямо Русия заради войната в Украйна

Върнатите от президента промени в Закона за съдебната власт влизат за повторно обсъждане в парламента, пише БНР.

Става въпрос за текстовете, оспорени от президента Румен Радев. Предвижда се правилата за разследване на главния прокурор да се прилагат и за неговите заместници, както и да има единна система за случайно разпределение на дела. Вчера промените бяха приети в Правна комисия.

Преди това на първо четене ще бъдат обсъдени и промени в Закона за защита на лицата, подаващи сигнали или публично оповестяващи информация за нарушения. Те са съобразени с критики по прилагане на европейска директива. Предлага се са бъде стеснен обхватът на адвокатската тайна, въвежда се срок от 7 дни за потвърждаване на подаден сигнал и санкция до 4000 лв., ако не се изпълняват наложените коригиращи мерки.

Окончателно трябва да бъдат приети и промените в закона по прилагане на ограничителни мерки спрямо Русия заради войната в Украйна. Миналата седмица парламентът гласува на първо четене забрана за внос на суров руски петрол до 30 дни от влизане в сила на закона и преустановяване на дерогацията, с която страната ни  получи право да внася петрол до края на 2024 г.

Вчера на икономическа комисия обаче надделяха гласовете за по-плавен преход и така забраната да влезе в сила от 1 ноември.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK