Ново обвинение за бившия областен управител Любомир Анчев

снимка: Любомир Анчев, снимка: Областна администрация - Кюстендил, архив

Окръжна прокуратура в Кюстендил внесе отново за разглеждане обвинителния акт срещу бившия областен управител на област Кюстендил Любомир Анчев, който сега е  директор на спортно училище „Васил Левски”. Той е обвинен в опит да ощети държавния бюджет с 486 530,79 лв. в полза на фирма, близка до местната структура на ГЕРБ.

Повторното внасяне на акта се наложи, тъй като на 20 декември миналата година съдия Йоланда Цекова от Окръжния съд върна заради допуснати сериозни процесуални пропуски акта написан от прокурор Владимир Мицов. За обвиненията повдигнати срещу Анчев закона предвижда затвор от 1 до 8 години, ако вината му бъде доказана.

От три месеца бившият областен управител на Кюстендил е с наложена марка за неотклонение “подписка” и забрана да напуска страната. Предварителното разследване продължило почти година установи, че Анчев е надвишил правата си. С устни разпореждания, писма и заповеди изземвал правомощия на кмета на общината, дори и на експертни лица, при усвояване на средства по възстановителните дейности на обекти, сринати при поройните наводнения по коритото на река Бистрица през ноември 2009 г. С действията си Анчев облагодетелствал “Консорциум за инженерингови проекти и строителство”, в който влизат софийската фирма “Люко-К” ООД и “Стройпроект” ООД от Силистра.

До разследването срещу Любомир Анчев се стигна след сигнал на кюстендилския кмет Петър Паунов, който сезира главния прокурор Борис Велчев и министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов.
 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK