Нов сблъсък между президентството и прокуратурата

Снимка: nova.bg

Причината - искането за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев

Нов сблъсък между президентството и прокуратурата. Причината - искането за отстраняването на главния прокурор Иван Гешев. В първи коментар президентът Румен Радев нарече случващото се "закономерен резултат от всичко станало до момента", а от прокуратурата нарекоха искането политически акт. В спора се намеси и служебният премиер, който определи евентуалното отстраняване на главния прокурор като възстановяване на чувството на справедливост у хората.

В същото време президентът предупреди политическите партии, че нямат право на грешка в следващия парламент. 

Коментарът на президента Румен Радев дойде от Варна. Според него оставката на Иван Гешев ще бъде от полза за цялото общество.

„Това оглушително мълчание за вихрещата се корупция по най-високите места в държавата, знаковите корупционни скандали, които обиколиха всички световни медии и дискредитираха страната, оглушителното мълчание за харченето на милиарди средства, докато същевременно прокуратурата клеветеше неудобните на властта - това делегитимира и самата прокуратура. Така че това е закономерен резултат от всичко случило  се до момента.", посочи още той.

Премиерът Стефан Янев определи искането на правосъдния министър Янаки Стоилов като усещане за справедливост.

„Усещането за справедливост трябва да бъде възстановено и българското общество да бъдат спокойно и да знае, че съдебната система предоставя именно това - усещане за справедливост”, каза министър-председателят Стефан Янев.

Според държавното обвинение обаче във всички 108 страници, внесени във Висшия съдебен съвет, право няма. Въпросът бил политически.

„Обидно е за правото и за държавността представители на служебното правителство да искат задействане на процедура за освобождаване на главния прокурор по прессъобщения  на самата прокуратура, включително такива, отнасящи се до укриващия се в Дубай Васил Божков. Всички знаем, че той санкциониран от американските власти по глобалния закон на "Магнитиски"", коментира говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

На този етап от Висшия съдебен съвет, който трябва да реши казуса, запазват мълчание. Юристи обаче прогнозират, че там няма да се съберат нужните 17 гласа "за".

„Моята прогноза е, че до такова решение няма да се стигне. Развива се непозната до момента процедура и тя е в посоката, че главният прокурор не е недосегаем главния прокурор”, каза Антон Станков, бивш правосъден министър.

Заложена в Конституцията, но неприлагана на практика, процедурата  ражда и множество въпроси, уточни Станков.

„Никъде не пише може ли едно такова решение да бъде обжалвано, или не. Може ли дисциплинарно уличеното лице, в случая главния прокурор, да се позовава на изтекли давности?”, коментира още Станков.

Каквото и да реши Висшият съдебен съвет, то може да се използва и спрямо председателите на Върховните касационен и административен съд. А пред Диана Найденова в Карай направо  проф. Огнян Герджиков нарече искането "удар във въздуха".

„Как си представяте същият Висш съдебен съвет, който само преди две години го избра, с много сериозно мнозинство, да се събере и 17 души да гласуват срещу него да го свалят? Аз това не мога да си го представя и не виждам какво толкова е направил той”, заяви професорът.

Нито в Закона за съдебната власт, нито в Конституцията има разписани срокове колко може да продължи процедурата по искане за предсрочно прекратяване на мандата на обвинител номер едно.

Междувременно в пост в социалните мрежи адвокат Николай Хаджигенов от  „Изправи се! Мутри вън!“ декларира, че част от депутатите в сряда ще поискат изслушване на вътрешния министър Бойко Рашков и на правосъдния Янаки Стоилов относно предсрочното прекратяване на мандата на главния прокурор. /nova.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK