Нинова: Аз издигнах Радев! Той е част от групата, която свали правителството

Нинова каза, че Радев бърза да управлява сам

Цинична безотговорност! ГЕРБ, ДПС, ИТН и Възраждане хвърлят държавата в хаос.

Това обяви Нинова след като БСП върнаха мандата на президента.

Върнахме неизпълнен мандата. От това, което президентът каза, разбрахме, че вероятно няма да удължи работата на Народното събрание. Имаше критика от страна на президента за енергийната криза. В БСП проявихме най-висока степен на отговорност. Още миналата седмица алармирах в парламента колко е тежък случаят с липсата на председател на КЕВР. Никой не ми повярва, последваха упреци, агресия, сарказъм и обвинения, че държим мандата, за да стоим още една седмица в креслата си. Една седмица по-късно всички разбраха тежестта на въпроса, така че не приемаме критиката на президента към БСП за България за това, че оставяме хаос, каза Нинова.

Тя коментира следните теми:

Критиките на Радев за енергийната криза

Препоръчваме му да обърне тази критика към ИТН, чийто министър на енергетиката те са излъчили. Всички кризи в енергетиката нека да се прехвърлят където им е мястото. Нямаме никакво желание да носим отговорност за това, тъй като многократно предупреждавахме преговорите с „Газпром“. Още преди три месеца трябваше да се намерят алтернативни доставки и в никакъв случай не трябваше да се спират преговорите с „Газпром“.

Това, което се изисква от нас, ние сме го свършили. Оттук нататък отговорността е в президентската институция и президентът да не се оправдава с наследство, а да назначи министри, които да се справят с кризата.

Нови избори

Ще направим избор, ще направим силна кампания, влизаме в тези избори с чисто лице.

Хартиените бюлетини

Това е проблем за нас, защото много граждани се изплашиха от машинния вот и не отидоха да гласуват. Това е проблем и за България, защото представлява ниска избирателна активност.

Председател на КЕВР

Нов председател не може да се избере за два дни и президентът много добре го знае. Депутатите направиха графики и ни представиха, че нова процедура за нов председател ще отнеме време до 12 август. Очевидно президентът бърза да влезе във властта и да упражнява и няма даде тази възможност на парламента. Върви се към връщане на Иван Иванов, което е отново спорно от конституционна гледна точка и дано да не доведе отново до отмяна на това решение.

Издигането на Радев за президент в първия му мандат

Не съжалявам. Аз издигнах Радев персонално. Той дължи и двата си мандата, първия особено, на БСП. Втория дължи и на други партии, които го подкрепиха, гражданите да оценят неговата работа като президент.

Служебно правителство с участието на депутати от БСП

Няма да носим отговорност за работата на служебния кабинет, тъй като никой не се е обърнал официално към нас като партия да дадем предложение за министри. Ако някой иска лично да вземе решение да се включи в кабинета, това е негов избор, но да се знае че БСП не участва в този кабинет.

Компенсациите за бизнеса ще продължат ли?

Нека хората отправят тези въпроси към ГЕРБ, ИТН, ДПС и Възраждане, които свалиха кабинета. Нека да се обръщат към тази сграда – към президента.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK

//