Нейнски: Записите са политическа пиеса

Снимка: БГНЕС

За нея преговорите за правителството са важни

Бившият външен министър Надежда Нейнски определи записите, разпространени от Радостин Василев и замразените преговори за съставяне на правителство като политическа пиеса. Когато аргументите отсъстват, идват компроматите, коментира тя пред БиТиВи за политическата криза в България.

За нея преговорите за правителството са важни, но най-важното е има ли доверие между партньорите, които съставляват евроатлантическото мнозинство. Това, което изтече е сериозен удар в доверието в двете коалиции и поставя под сериозен въпрос доверието на обществото в политиката, каза Нейнски.

Според нея най-важното е да се докаже, че ще има законност, а не целесъобразен. Смисълът на промяната не е реваншизъм, а да се наложат закони, правила, хората да имат достъп до правосъдие и гордият възел на корупцията ще се разсече, посочи Нейнски. В крайна сметка не искаме още от същото, а промяна, с която България да се превърне в законова среда, добави тя.

"За мен минирането на бъдещите преговори е от присъствието на партийни фигури в предлагането на правителство. Партийните фигури ще бъдат използвани за внушение, че има доминация на една или друга политическа сила затова кой колко ще има министри, ще има ли министри, които ще са, на кои постове. Това ще доведе до взаимно рекетиране, а контролът ще е в мнозинството. Ако министрите не изпълнява програмата на мнозинството, може да се смени цялото правителство, но политическата сметка няма да се разписва на една или друга политическа сила", анализира Нейнски.

Тя посочи, че има една игра на темата експертно правителство. Политическите партии, съставляващи коалициите могат да намерят политически фигури с опит. Опитът на конкретните политически фигури ще бъде много важен затова да се излъчи управленско мнозинство, подчерта Нейнски.

По думите ѝ много е важно да бъде съставено евроатлантическо мнозинство и то да даде подкрепа на силни политически решения. Ключово важно е да бъде съставено редовно правителство с втория мандат, за да може да се върнем като силен партньор сред европейските лидери, настоя Нейнски.

По отношение на историческите президентски избори в Турция, Нейнски ги сравни като източна пиеса, в която преди първия тур на изборите основната тема е била икономиката. Чуждестранните инвеститори са объркани и Турция разчита на подкрепа от Русия, но Европа и западният свят е резервиран от начина, по който се управлява икономиката, каза бившият външен министър.

Тя посочи, че между първия и втория тур на президентските избори, двамата кандидати за президенти - Ердоган и Кълъчдароглу, търсят начини привлекат гласовете на националистите.

За украинската офанзива, Нейнски заяви, че се очаква контраофанзивата на Украйна. Украйна търси точния момент и очакването ѝ е да получи оръжия, за да проведе успешна контраофанзива. Консолидацията в ЕС и НАТО е голяма, подкрепата е категорична и еднозначна.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK