Назначиха Ангел Стоянов за генерален директор на БДЖ

Снимка: БГНЕС

Министърът описа новия шеф на Българските държавни железници като експерт, който освен от железници, разбира и от цифри

Ангел Стоянов бе назначен за генерален директор на БДЖ, съобщава БТВ. Той заема позицията след спечелен конкурс. Това заяви транспортният министър Николай Събев.

Министърът описа новия шеф на Българските държавни железници като експерт, който освен от железници, разбира и от цифри.

Събев коментира и темата за освобождаването на изпълнителния директор и член на Съвета на директорите на "Холдинг Български държавни железници" ЕАД Йордан Мирчев. По думите му се е наложило да работи като изпълнителен директор вместо Мирчев. "Това не беше честно, защото имам и други ангажименти", добави Събев.

В момента, от който обявихме, че започва вливане на трите отделни предприятия в БДЖ - Пътнически превози, БДЖ - Товарни превози и Холдинга БДЖ, от Съвета на директорите подготвихме пътна карта, която създаваше правната рамка как от трите предприятия да направим едно.

По план е трябвало документите да бъдат подадени на 15 март, а до 15 септември новото предприятие да има лиценз. Николай Събев е върнал два опита за бизнес план. По думите му представените планове по никакъв начин не отчитали икономическия резултат от вливането.

Обединяването на товарните и пътническите превози и съществуващия "Холдинг БДЖ" в една компания е план, който Николай Събев обяви още през февруари. Целта е съкращаване на администрацията и намаляване на дълговете, а в началото на 2024 г. единното дружество БДЖ да излезе на капиталовите пазари.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK