НАТО бърза да създаде "военен Шенген" преди юли

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Според лидерите на НАТО Алиансът разполага с ограничено време

Страните от НАТО може да се споразумеят за създаването на "военен Шенген", позволяващ свободното придвижване на военни формирования през границите на държавите членки, преди срещата на върха на Алианса във Вашингтон през юли, съобщава в. "Таймс".

Според лидерите на НАТО Алиансът разполага с ограничено време, за да предприеме мерки за укрепване на отбраната си.

"От много години лидерите на Алианса се стремят да създадат военен еквивалент на Шенгенското пространство, който да позволява в по-голямата си част безпрепятствено движение в рамките на границите на участващите страни. В ход са преговори за създаване на поредица от "военни коридори" в Европа, като резултатите може да бъдат обявени преди следващата среща на върха на НАТО във Вашингтон през юли", пише изданието.

Посочва се, че в момента трансграничните учения на НАТО често изискват голям брой документи, които могат да се окажат критични в случай на военна криза.

Генерал-лейтенант Александър Золфранк, командир на военния логистичен център на НАТО в Германия, призова съюзниците да рационализират бюрократичните процедури, които усложняват движението на войски и оборудване, и да улеснят използването на военна техника и доставките по време на криза.

За пример той посочи настоящата ситуация, при която парашутисти от една страна членка на НАТО нямат право да използват парашути от други съюзници, дори те да са напълно подходящи за употреба.

"Ако сравним войната и операциите преди десет или пет години, си даваме сметка, че и тиловите райони ще бъдат силно оспорвани. Трябва да приемем, че един агресор ще използва целия спектър от кинетична и некинетична сила, за да унищожи комуникационните линии, също и в тилната зона", подчерта Золфранк. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK