НАСА представи първия си лунен екипаж от половин век

Виктор Глоувър, Джереми Хенсън, Кристина Кох, Рийд Уайзмън Снимка: БТА

"Това е екипаж на човечеството", заяви ръководителят на НАСА Бил Нелсън

Американската агенция за космически изследвания НАСА представи четиримата астронавти, които ще прелетят около Луната в края на следващата година.

Екипажът на лунната мисия включва жена и чернокож.

Първият екипаж за мисия до естествения спътник на Земята за последните повече от 50 години е съставен от трима американци и един канадец.

"Това е екипаж на човечеството", заяви ръководителят на НАСА Бил Нелсън.

Командир на мисията е Рийд Уайзман, а към него ще се присъединят: Виктор Глоувър, американски авиатор от африкански произход; инженерът Кристина Кох, която държи световния рекорд за най-дълъг космически полет, осъществен от жена; и канадецът Джереми Хансън - бивш пилот на изтребител, който обаче не е летят в космоса. Уайзман, Гловър и Кох са живели на Международната космическа станция. Всички от четиричленния екипаж са на възраст над 40 години.

Те ще са първите, които ще летят с капсулата "Орион" на НАСА, но ще се отправят с нея към Луната не по-рано от края на следващата година. Те няма да кацнат или дори да навлязат в лунна орбита, а ще обиколят земния спътник, като ще се отдалечат на 370 000 километра от Земята, след което ще се върнат на нея. Ако мисията бъде успешна, една година по-късно - през 2025 г., се планира да бъде осъществено кацането на Луната от други двама астронавти, пише АП. /БНР/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK