НАСА: Неуспешната руска мисия остави 10-метров кратер на Луната

Снимка: ЕРА/БГНЕС

"Луна-25" е първата лунна мисия на Русия от 47 години

Неуспешната мисия на Русия "Луна-25" остави широк 10 метра кратер на Луната, когато се разби миналия месец след проблем при подготовката за меко кацане на южния лунен полюс, според изображения, публикувани от НАСА, предава Ройтерс.

"Луна-25", първата лунна мисия на Русия от 47 години, се провали на 19 август, когато излезе извън контрол и се разби в Луната, подчертавайки постсъветския упадък на някога могъщата космическа програма.

Космическият кораб Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) на Националното управление по аеронавтика и изследване на космическото пространство на САЩ засне нов кратер на повърхността на Луната, за който заключи, че вероятно е мястото на удара на руската мисия "Луна 25".

"Новият кратер е с диаметър около 10 метра", каза НАСА. "Тъй като този нов кратер е близо до изчислената точка на удара на "Луна-25", екипът на LRO заключава, че е вероятно да е от тази мисия, а не от естествен удар."

След катастрофата Москва съобщи, че е сформирана специална междуведомствена комисия за разследване на причините за загубата на кораба "Луна-25".

Въпреки че много мисии до Луната се провалят, катастрофата подчерта упадъка на космическата мощ на Русия от славните дни на състезанието през Студената война, когато Съветският съюз стана първата страна, която изстреля изкуствен спътник в орбита около Земята - "Спутник 1" през 1957 г. - и съветският космонавт Юрий Гагарин става първият човек, излетял в Космоса през 1961 г. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK