Наркоакции и задържани в Монтанско, Русенско и Ямболско

Снимки: МВР

Eдната от операциите е проведена на територията на Русенско и Силистренско

Две успешни акции по противодействие на производството и разпространението на наркотици, проведени от криминалисти на ОДМВР-Русе.

Eдната от операциите е проведена на територията на Русенско и Силистренско. В района на град Сливо поле служители от ОДМВР-Русе предприели проверка на лек автомобил „Фиат“, управляван от 49-годишен мъж от Силистренско, известен на правораздавателните органи. При претърсването на колата те открили в сак с дрехи укрити близо 2 кг марихуана. В рамките на предприетите незабавни действия, под надзора на Окръжна прокуратура – Русе и със съдействие на колегите им от ОДМВР-Силистра, на територията на община Кайнарджа криминалистите установили адреса на къща, ползвана от въпросния мъж като оранжерия за отглеждане на марихуана. В специално оборудвано помещение са открити насаждения марихуана, а също продукти и техника за култивиране на конопеното растение. 49-годишният мъж е задържан за срок до 24 часа по ЗМВР.

Втората операция е осъществена вчера в следобедните часове. Около 15.30 на главния път Русе – Бяла, в района на х. „Приста“,  полицейските служители подали сигнал за спиране на водача на лек автомобил „Ауди“, с разградска регистрация. Шофирал, 31-годишен мъж от Русе, с него пътувала и 26-годишна негова съгражданка. При проверката водачът е отказал проба за употреба на наркотични вещества, а при личен обиск от него са иззети четири зелени триъгълни хапчета, синьо правоъгълно хапче и  син прах, дали положителна реакция за „екстази“ при полевия наркотест, опаковка от алуминиево фолио, съдържаща около 0,5 г кокаин и малък пакет с около грам кристалообразно вещество – метамфетамин. Предприети са по-нататъшни процесуално-следствени действия, в хода на които на адрес в Русе криминалистите намерили и иззели около 140 г метамфетамин, таблетки екстази, марихуана, около 2 г кокаин, неистинска банкнота с номинал от 50 лв.,  над 40 различни боеприпаса за огнестрелно оръжие, няколко пистолета и части за оръжия -  затворни блокове, ръкохватки, пълнители и др. 31-годишният мъж е задържан от русенските полицаи за срок до 24 часа по ЗМВР.

По двата случая са образувани досъдебни  производства, а разследването продължава под надзора на прокуратурата.  

Модерна наркооранжерия в монтанското село Говежда разкриха криминалисти на ОДМВР-Монтана.

Полицейските действия са осъществени след получен оперативен сигнал. В хода на операцията е извършено претърсване в района на землището на с. Говежда, община Георги Дамяново, където криминалисти от ОДМВР и РУ - Монтана  открили модерно оборудвана наркооранжерия. В две от помещенията, с площ от около 300 кв.м., ползвани преди време като свинеферма, е открита впечатляващи техника за отглеждане на растения от индийски коноп - цифрова апаратура за измерване и поддържане на температурата и влажността на въздуха, система за капково напояване, 3 вентилатора, 41 осветителни тела, уред, 38 ел.трансформатора. От едното помещение са иззети 600 големи растения от вида на конопа, други 340 растения с размери от 3 см до 140 см от същия вид и  1 300 разсъда. В съседна сграда, пригодена като разсадник за индийския коноп, са открити освен растения, опаковъчна машина и кантар.

Това е третата мащабна по размери наркооранжерия, разкрита в областта през последните шест месеца. Тези престъпления са латентни и трудно се установяват, особено в обезлюдени балкански села, където всички бивши селскостопански сгради са потънали в растителност, в случая далеч от пътя, в края на населеното място. Постройките бивали посещавани рядко от ползвателите - два пъти в месеца. Важното в случая е, че е пресечена престъпна дейност, наркотикът не е продаден на улицата, не са генерирани финансови средства за подпомагане на престъпната дейност на извършителите, коментира ст. комисар Пламен Томов, директор на ОДМВР-Монтана. Образуваното досъдебно производство се води за извършени престъпления по чл. 354в, ал. 1 от НК и чл. 354а, ал. 1 от НК – отглеждане на растения от рода на конопа и незаконно държане на наркотични вещества с цел разпространение. За това говорят намерените 18 кг суха тревна маса канабис, пликове, машина за вакуумно пакетиране и електронна везна. Разследването по случая продължава под ръководството на Окръжна прокуратура – Монтана. Понастоящем се установяват собствениците на въпросните помещения, уточни окръжният прокурор Росен Петков.

Служители на ОДМВР – Ямбол иззеха над 76 000 къса контрабандни цигари.

Специализираната полицейска операция за противодействие на незаконната търговия с акцизни стоки е проведена на 6 април от служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ при ОДМВР - Ямбол. В хода на полицейските действия са установени двама 59-годишни мъже, в момент на подготовка за транспортиране на един мастербокс /10 000 къса/ цигари без акцизен бандерол. При последвалите процесуално-следствени действия в два имота, собственост на мъжете са намерени и иззети общо още 5 мастербокса, 80 стека и 9 кутии цигари без бандерол  /66 180  къса/.

Двамата мъже са задържани с полицейска мярка за срок до 24 часа. 

По случая е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 234, ал.1 от НК, работата по което продължава под наблюдението на прокуратурата.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za