Напрежение след изказване на руски депутат

Снимка: Дневник

Премиерът го определи като провокация

Остра реакция на българското правителство след изказване на руския депутат Пьотр Толстой. Беше разпространен запис от телевизионно интервю, в което се коментира контролът над Черно море.

Изказването на зам.-председателя на руската „Дума” Пьотр Толстой предизвика отзвук у нас. Министър-председателят Николай Денков го определи като провокация. По думите му то е неприемливо и Външното ни министерство трябва да предприеме действия незабавно, но засега не вижда необходимост за обявяване на руския посланик Елеонора Митрофанова за персона нон грата. Такъв призив дойде от Атлантическия съвет. Потърсихме позиция и от руското посолство у нас, но засега няма коментар по темата.

„Контролът над Черно море трябва да бъде в ръцете на руската армия и флот.  България и Румъния са просто бази на НАТО. В България цялото крайбрежие е на наши граждани. Те ще започнат да демонстрират там”, заяви руският депутат Пьотр Толстой.

Изказването е на руския депутат Пьотър Толстой в предаването "60 минути", което се излъчва от държавната телевизия "Россия 1".

„Смятам, че трябва да се даде ясен знак, че това са неприемливи изказвания. Да, на Митрофанова трябва да ѝ бъде предадено това съобщение. Аз не смятам, че тя трябва да бъде обявена за персона нон грата заради едно такова изказване, все пак то не е нейно”, категоричен е премиерът Николай Денков.

И заяви, че няма причини за притеснение. „Не трябва да се плашите. Няма опасност за България и причината е, че сме членове на НАТО. Русия няма да посмее да нападне държава член на НАТО, защото знае какъв ще бъде отговорът”.

„Ако се забележат такива, които сеят раздор или се опитват да предизвикват размирици -  трябва да се действа твърдо”, категоричен е Съби Събев, първи представител на България в НАТО.

„Измежду тях има честни хора, избягали от войната. Или такива, които предпочитат България като втора родина. Но сред тях има и много други, които са внедрени с цел да бъдат задействани в определени моменти”, посочва Александър Велев, журналист.

Премиерът е категоричен, че не бива да се поддаваме на провокации. „Руските граждани в България трябва да бъдат третирани като граждани. Ако нарушават закона е друго, но не могат да бъдат жертви на изказвания на някой, който иска да си пише актив”, категоричен е Денков.

NOVA помоли за позиция и Руското посолство в България, но искането остана без отговор. 

„Може да се селектира от МВР и от ДАНС това население, което живее компактно. Всички си говорят тихо, не са правили демонстрации, но в Камчия е един прекрасен оперативен команден център”, заяви Васил Данов, член на Атлантическия съвет. / nova.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK