Най-големият квартал в Дупница ще има собствен храм

Снимка: Infomreja.bg

Правят първа копка на „Свети Мина“

Официална първа копка на храм "Свети Мина" ще бъде направена утре в Дупница, съобщават от общинска администрация. Церемонията ще бъде в най-големия жилищен квартал на града – ж.к. "Бистрица" и ще започне точно в 12 часа в съседство с новата детска градина в квартала.

Идеята започна да се реализира преди 5 години, когато се извършваха ремонтните дейности в квартала по надземна и подземна инфраструктура, и тогава кметът инж. Методи Чимев пое ангажимент да проведе всички необходими процедури, за да може да се реализира изграждането на храм.

По предложение на кмета до Общински съвет, бе даден безвъзмездно имот на Светия синод за начинанието, като в началото на тази година дългата процедура приключи с издаване разрешение за строеж от главния архитект на Общината. Любопитното е, че идеята се реализира едва при 4-ия опит за изграждане на храм в квартала с най-много население.

Първият опит от Инициативен комитет е направен още през 1993 година, като в следващите 15 години е имало още два неуспешни. Решението за големината, разположението, вида и всички други детайли са в правомощията на Църквата.

Гост на събитието ще бъде служебния здравен министър д-р Асен Меджидиев, който е родом именно от Дупница. В церемонията ще се включи и Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, както и свещениците от Дупнишка духовна епархия.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5