„Най-четящото дете на Благоевград“ представи първата си книга в Рилци

Снимки: Кметство Рилци

12-годишната Мариа Баздрагянова е озаглавила книжката си "Приключенията на трите малки котенца и кучето"

В своеобразен малък духовен център се превърна село Рилци през последния месец на отиващата си 2022 година. След представянето на последната книга на най-четения благоевградски автор Владимир Каперски, преминало при голям интерес, на 29.12.2022 г. в селото бе представена книгата "Приключенията на трите малки котенца и кучето" на 12-годишната Мариа Баздрагянова от Благоевград.

Мариа е носител на приза "Най-четящо дете на Благоевград" за три поредни години с прочетени 110 книги за година. Първата награда получава докато е само на 8 години, а на 9 вече пише и своята първа книга, вдъхновена от игрите с приятели и от собственото си въображение.

Представянето на малката авторка предизвика интерес сред връстниците ѝ от село Рилци, които с вълнение слушаха историите, написани от Мариа, а някои от тях дори се идентифицираха с героите от книгата. Авторката и всички гости бяха посрещнати от кмета Крум Крумов с елегантна почерпка и топъл билков чай, което създаде уютна атмосфера.

Кметът приветства гостите с добре дошли и отбеляза, че най-важното за него е на децата днес в този материален свят да им бъде показан пътя на духовността, след което даде думата на Ива Петрова да представи Мариа Баздрагянова на аудиторията. Г-жа Петрова е първата учителка на Мариа и от скоро жител на селото.

Петрова разказа с вълнение и обич вълнуващи моменти от времето, когато Мариа е била нейна ученичка и способността ѝ да пише чудесни разказчета.

На финала на събитието Мариа Баздрагянова раздаде автографи, а кметът подари по една книга на част от присъстващите деца. По една книга с послание от автора като коледен подарък от Крум Крумов ще получат и ЦДГ "ДЕТСКИ СВЯТ" - филиал с. Рилци, и читалище " Яне Сандански - 1946", с. Рилци.

А Мариа Баздрагянова от своя страна подкрепи инициативата на жителите на село Рилци за възстановяване на сградата на закритото преди десетилетия училище, като дари част от сумата от продадените книги. И ако целта скоро да заблести отново пламъчето на духовността в "Център за личностно и творческо развитие на деца и възрастни" в село Рилци, то смело може да се каже, че то вече гори в сърцата на жителите му.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK