Награждават с ордени 15 дейци на културата и изкуството

Художникът Свилен Блажев, снимка: Infomreja.bg, архив

Правителството предлага на президента на Република България Росен Плевнелиев да издаде укази за награждаването на 15 дейци на културата и изкуството с ордени за ролята им за развитието на българската култура. 

За удостояване с орден „Стара планина” – първа степен, за изключително големите й заслуги в областта на културата и изкуството е предложена Нешка Робева. Мотив за това е популяризирането на българския и балканския фолклор чрез създадената от нея трупа „Нешанъл арт“. Предложението е на инициативен комитет. 

За удостояване с орден „Св. Св. Кирил и Методий“ – първа степен, за големите им заслуги за развитието на културата и изкуството са предложени актьорът Камен Донев, актрисата Петя Силянова, актьорът и режисьор Мариус Куркински, режисьорът Теди Москов, режисьорът Иглика Трифонова, писателите Георги Господинов, Христо Бойчев и Деян Енев, художниците Станислав Памукчиев и Свилен Блажев, скулпторът проф. Божидар Козарев, проф. Милко Божков – живописец и график, цигуларят Васко Василев и оперната певица Соня Йончева.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK