Над 90 сорта череши, трактори и сувенири на Празника на черешата

снимки: infomreja.bg

Над 90 сорта череши ще бъдат показани на тазгодишния празник на черешата в Кюстендил, обявиха от Института по земеделие. Официално празникът беше открит от кмета на града Петър Паунов.

Десетки бяха щандовете на села, читалища и производители, които в продължение на цял ден изобразяваха различни картини от череши. Сред атракциите беше и щандът на село Шишковци и Балканска черга, където сред чергите имаше уникални девойки, изработени от череши, а малка госпожица се окичи с гердан и пояс от плодове.

За всички посетители от България и чужбина имаше и изработени различни видове сувенири, станали характери за Празника на черешата. Най-впечатляващи пък бяха няколко нови трактора, паркирани в центъра на града. Машините бяха изложени като нов вид техника за местните производители.

Гости на тържеството бяха игуменът на Рилски манастир епископ Евлогий, зам.-председателят на Народното събрание Мая Манолова, областният управител Иван Каракашки, кметът на Перник Росица Янакиева и председателят на Общински съвет Иван Андонов.

„Уникален празник. Идваме от Пловдив. Тук винаги ни е било приятно, тъй като има какво да се види. Освен това си избираме и различни сортове череши – от най-известните в цял свят - кюстендилските”, коментираха млади хора, дошли за уникалния празник в Кюстендил.

Празникът в първия ден започна с фолклорния спектакъл „Черешчица род родила", а за утре е предвиден конкурсът за най- атрактивно вешало, най-добре подреден щанд и най-едра череша.

 

 

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ ВЪВ "ФОТО МРЕЖА"

 

 

снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK

//