Над 3500 граждани посетиха Народното събрание в Деня на Българската конституция - 16 април. Ученици и студенти, млади семейства с деца бяха преобладаващата част от гостите на Народното събрание.

Те успяха да разгледат пленарната зала на българския парламент, да заемат местата на народните представители и да усетят атмосферата, в която работят депутатите. Интерес предизвикаха и показаните по повод Деня на конституцията - оригинали на Търновската и Сребърната конституции, съхранявани от Държавна агенция "Архиви", съобщава news.bg.

Богослужебни вещи на първия председател на парламента - Екзарх Антим Първи, които се пазят в Клисурския манастир "Св. св. Кирил и Методий", също можеха да видят посетителите в Деня на отворени врати. Около 20 минути изчакваха гостите, които желаеха да заемат мястото на председателя на Народното събрание и да оповестят "началото" или "края" на пленарното заседание. В залата беше излъчван документалният филм "Щрихи от първия български парламент", Търново, 1879 г.

В Клуба на народния представител посетителите можеха да разгледат изложба, посветена на Търновската конституция и работата на Учредителното събрание. Там беше представен и документалният филм "Премеждията на свещената книга".

По повод 16 април - Ден на Българската конституция и отбелязването на 143 години от приемането на първия български основен закон парламентът отвори вратите си за посетители. Гостите получиха образователни материали, свързани с приемането на Търновската конституция и работата на парламента.

Гражданите имаха възможност да се включат в тематично социологическо проучване сред посетителите в Деня на отворени врати, проведено от Националния център за парламентарни изследвания.