Над 200 сигнала за произшествия заради бурите

Снимка: Радостина Чернокова

Няма данни за пострадали хора

На над 200 сигнала за произшествия са реагирали служителите на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението“, съобщава БНР.

Силният вятър и интензивните валежи са нанесли най-сериозни щети на територията на областите Смолян, Търговище, Разград и Силистра. Към 17 часа 280 пожарникари и спасители с 97 единици техника, участват в отстраняването на паднали покриви, стълбове и дървета.

Няма данни за пострадали хора.

Оранжев код за интензивни валежи и силен вятър е в сила за страната. Очакват се повишения на речните нива, предупреждават от Министерство на околната среда и водите.

Частично бедствено положение е обявено в община Девня, Варненска област. В цялата община няма ток, има  паднали ламарини от покриви, отстраняват се паднали дървета от пътя.

Жена е пострадала, след като дърво е паднало и я е наранило на паркинга в градската градина в Шумен. По първоначална информация жената е с фрактури, откарана е в областната болница.

Силна буря отнесе покривите на близо сто къщи в исперихското село Лъвино. Не се съобщава за пострадали хора. В момента заседава Общинският щаб за защита от бедствия и аварии.

В София от сутринта екипите на дирекция „Аварийна помощ и превенция" са реагирали на пет сигнала, свързани със завирявания в районите "Красна поляна", "Витоша", "Кремиковци".

Продължава възстановяването на електрозахранването в Смолян след разразилата се буря днес. Има скъсани електропроводи и повредени покриви и на територията на община Баните. Дежурни екипи работят по отстраняване на авариите.

В селата Житница и Дуванлии в община Калояново също е прекъснато електроподаването.

В Пловдив са получени 7 сигнала за паднали дървета. Дървета са паднали върху пътни платна в селата Бегунци, Нареченски бани и в района на Карлово.

От преминал над с. Долец, община Дулово, смерч има изпопадали дървета и електрически стълбове, скъсани жици и отнесени покриви на къщи, съобщи областният управител на Силистра Минчо Йорданов. От метеорологичната обсерватория заявиха, че скоростта на вятъра е надвишавала 20 метра в секунда. Предстои заседание на кризисния щаб за обявяване на частично бедствено положение. Скоростта на вятъра е била над 20 м в секунда, информират от метеорологичната обсерватория в Силистра.

Има данни и за градушки. По места с големина на грахово зърно. 

Бурни ветрове събориха дървета и клони и затрудниха движението по пътищата в област Стара Загора.

Във Велико Търново са наводнени кръговите кръстовища около областната болница. 

Наводнени участъци имаше в няколко квартала на Перник.

Проливен дъжд, придружен с бурен вятър и гръмотевици, остави без ток 10 села в община Тунджа. Екипи отстраняват авариите по мрежата. В Ямбол са подадени десетки сигнали за паднали дървета и клони, които в момента се разчистват.

Временно е затворен пътят между стралджанските села Воденичане и Иречеково заради паднало на платното дърво. Няма подадени сигнали за наводнени жилищни сгради и стопански постройки, предаде кореспондентът ни Даниела Костова. 

Сливен бе връхлетян от буря с пулсиращ вятър от над 100 км/ч, а падналият  „залпово“ дъжд е 12 литра на квадратен метър до 14.00 часа, сочат данните на метеорологичната обсерватория в града, цитирана от община Сливен. Счупени клони и наводнени пътни участъци в ниските места затрудниха автомобилния трафик.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK