Набират документи за лични асистенти в Кюстендил

снимка: infomreja.bg, архив

До 9 април се набират заявления от кандидат-потребителите на услугата „личен асистент” и от желаещите да предоставят тази услуга по проект „Нови възможности за грижа”, финансиран по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, съобщиха днес от Областния информационен център (ОИЦ) – Кюстендил.

Основната цел на проекта „Нови възможности за грижа”, финансиран по линия на ОП "Развитие на човешките ресурси" 2014-2020, е превенция на зависимостта от институционален тип грижи, подобряване качеството на живот на деца и възрастни хора с увреждания и тежко болни лица с ограничения или в невъзможност за самообслужване и създаване на възможности за социално включване.

Проектът се изпълнява от Агенцията за социално подпомагане чрез Главна дирекция „Социално подпомагане“, като партньори по Проекта са всичките 265 общини. Проектът е с продължителност 13 месеца, а срокът на предоставяне на социалната услуга „личен асистент” – до 10 месеца. Индикативният брой потребители на услугата е 12 000.

В рамките на програмата вече е стартирал и проект „Нова възможност за младежка заетост” с бенефициент Агенция по заетостта. Проектът дава възможност за стажуване или обучение по време на работа на младежи, регистрирани в Бюрата по труда, които са на възраст 15-29 години включително и които не участват в никаква форма на заетост, образование или обучение.

На официалната страница на Агенцията по заетостта е публикуван списък с одобрените работодатели, които са подали заявки за включване в схемата.

В срок до 02.04.2015 г.  всички работодатели с одобрени заявки следва да представят изискуемите документи за определяне на допустимостта им преди сключване на договор. Сред процедурите, предвидени да бъдат обявени съгласно индикативната годишна програма на ОПРЧР за 2015 г., са «Квалификационни услуги за обучения за заети лица» и процедура за активиране и включване в заетост на неактивни лица над 29 г.

Общият бюджет на Оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г. възлиза на 2,136 млрд. лв., като близо 60 % от този финансов ресурс е заделен за заетост, а 31% за намаляване на бедността и насърчаване на социалното включване.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK

//