На среща в МРРБ бяха обсъдени промени в Наредбата за достъпна среда

Снимка: МРРБ

Иван Шишков: Целта е да променим наредбата, така че тя да е работеща

С цел оптимизиране на Наредба №РД-02-20-2/2021 г. за определяне на изискванията за достъпност и универсален дизайн на елементите на достъпната среда в урбанизираната територия и на сградите и съоръженията, днес в Министерството на регионалното развитие и благоустройството се проведе среща, на която бяха обсъдени постъпили предложения от браншови и обществени организации за подобряване разпоредбите на нормативния акт.

В срещата участваха заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков, началникът на ДНСК Влади Калинов, представители на камарите на архитектите, на строителите, асоциация на архитектите и инженерите консултанти, НСОРБ, Омбудсмана на Република България, Министерство на труда и социалната политика, Съюза на инвалидите в България и др.

Работната група обсъди постъпилите становища и прие предложения, обобщения и допълнения от министерството.

Предвидените промени уточняват изискванията за осигуряване на достъпен маршрут от достъпния вход на сградата до всяко жилище и до помещенията и пространствата за общо ползване в нови многофамилни жилищни сгради или сгради със смесено предназначение, както и изискванията за размерите на балконите/лоджиите в тях. Включено е и определение на „многофамилна жилищна сграда“.

Всички сме единодушни, искаме да променим наредбата, така че всички да са доволни и тя да е работеща, заяви зам.-министър Шишков.

Участниците се разбраха в срок до една седмица браншовите организации да представят своите становища по предложените промени в наредбата, за да може в най-кратък срок да бъде представен проект за нейното изменение.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK