На Гергьовден ви срещаме с отец Георги Касапинов от Банско

Снимка: Infomreja.bg

Самодеецът, свещеникът, учителят, приятелят на много много банскалии

На Гергьовден ви срещаме с отец Георги Касапинов от Банско.

Самодеецът, свещеникът, учителят, приятелят на много много банскалии. Той е познат със своята мъдрост и безгранична добрина, както и с таланта си.

Пътят му в духовенството започва преди 32 години. Всеки ден благодари на Бог за щастието, с което го дарява, а за тези си години, по-голяма част от които е прекарал в банската църква, отец Касапинов споделя, че духовното му щастие е безгранично.

Именно банската църква и отецът преживяват заедно добро и зло вече толкова години. В него има два таланта – които съвместява зад доварите на вековния храм. Единият талант на отеца е да бъде точно такъв – духовен наставник, водач, пазител на изповедта, свързващ хората в свещен съюз, кръщавайки децата им, изпращайки родителите им към небето. Другият талант на отец Георги е да запечатва и записва банската история и тази на „Света Троица“. Той е един от ревностните пазители на вярата и историята на Банско. Най-ценните си писания открил в свещените минеи на храма, където с моливче миналото предавало на бъдещето история. Отец Георги познава архитектурата на храма и часовниковата кула сякаш е негов дом… знае всеки надпис, събира и до днес новите факти, свързани с Банско.

Той е човекът, който разкрива пред света, че в землището на Банско е имало 33 параклиса, колкото са земните години на Христос. Той разкрива истината, разграничена от легендите, свързани с построяването на „Света Троица“.

Отец Георги е онзи Победоносец, който се бори с добрина за просвещението у хората и се стреми да запази историята – без хиперболизация и гръмки думи.

Свещеник Касапинов има и трети талант – той е свързан с музиката и фолклора. Под неговото зорко око са израснали деца, превърнали се в музиканти. Той е активен в посвещаването си към младежта и обучението ѝ.

Отец Касапинов има мечта – да създаде църковен хор в банската църква. И ще я постигне, защото днес в храма идват все повече млади хора, които бият камбаните, помагат за поддръжката на храма, увлечени са от магията на храма.

Думите на отец Георги не се преразказват, те се слушат и запомнят, защото са мъдри и поучителни, истински и чисти, нужни на времето и хората!

На Гергьовден – почерпете мъдрост и история от Победоносеца – отец Георги Касапинов!

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK