На 1 май „Левицата“ настоя за мащабна трудова реформа и социална справедливост

Снимка: Левицата

Минималната заплата да стане 850 лв. от 1 юли

На 1 май - Денят на труда и на международната работническа солидарност, „ЛЕВИЦАТА!“ настоя за мащабна трудова реформа с подобряване условията на труд, повишаване на доходите за работещите и пенсионерите, както и за регламент в Бюджет 2023 за увеличение на минималната работна заплата до 50% от средната за страната, която да достигне до 850 лв. от 1 юли, преизчисляване на всички пенсии на база осигурителен доход за 2022 г. и минималната да не бъде по-ниска от линията на бедност (504 лв.). Формацията настоя също за увеличение на заплатите с 10% за работещите в бюджетната сфера, както и необлагаем минимум поне до размера на минималната работна заплата.  

В инициатива на днешния празник, под наслов „Справедливост за труда – Твоят труд струва повече“ „ЛЕВИЦАТА!“ формулира отново част от предложенията си към парламентарно представените партии за промени в държавния бюджет, които включват по-справедливо данъчно облагане, където работещите не плащат процентно по-висока данъчна тежест от транснационалните корпорации и картелираните сектори, както и събиране на данък свръхпечалба за банковия, телекомуникационния, оръжейния сектори, за търговците с горива и енергия, както и големите хранителни вериги. Сред другите предложения на „ЛЕВИЦАТА!“ са по-висок корпоративен данък от 15% за големите предприятия и премахването на държавните субсидии за ток за фирмите с големи печалби.

Пред гражданите днес Мая Манолова отбеляза засилване на усещането при работещите у нас за липса на справедливост и катастрофирала надежда за достоен живот и достойно заплащане на труда. „1 май е ден на съществения въпрос – кой е собственикът на нашия труд. За 30 годни преход и обещание за благополучие, от които дяснолиберален борисовски режим, вместо достоен живот, обикновените хора получиха мизерия. И това се случва в 21 век в Европейския съюз“, каза Манолова и добави, че 700 000 у нас са работещи бедни, а 1 милион са бедстващите пенсионери.   

Лидерът на АБВ-София Христо Колев призова за гражданска активност, включително и избирателна, с политика в услуга и грижа за обществото. Той припомни действащата и в момента инициатива на АБВ „ Оставам в България, работя за Родината“ и ролята на младите хора във формирането на ценности и философия за по-добър живот. Именно „ЛЕВИЦАТА!“ е гарант за това, заяви Колев.

Росица Макелова от КНСБ нарече 1 май Ден на избор и припомни историческите борби за достойно заплащане и достоен живот на трудещите се преди почти век и половина. Тя призова за активност и обединени усилия за постигане на полагаеми възнаграждения на работещите в България.

Веселин Митов от КТ „Подкрепа“ отбеляза неравнопоставеността между гражданите на България и тези от другите европейски държави – страната ни стои на около 60% от средния доход в Европейския съюз. Основната ни задача е да се борим за равнопоставеност с нашите партньори в ЕС, каза Митов и припомни, че сегашните социални придобивки, като 7-дневна работна седмица, 8-часов работен ден, платен отпуск и майчинство не бива да се приемат като даденост, но винаги трябва да помним предците ни, които са ги извоювали, често с цената на живота си.

Журналистът и главен редактор на Поглед.инфо Румен Петков подчерта ролята на медиите за наличие на социална справедливост и същевременно в наши дни – дефицитът на свобода на словото и на истинска лява политика, в грижа за обществото. „ЛЕВИЦАТА!“ днес връща истинската лява политика, загубена днес за българите, каза още Петков.

В събитието участваха и представители на синдикатите, на браншови организации, неправителствени организации, хора на изкуството, представители на научните среди, на медиите.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK