МС: Молдова ще разчита на България за енергийни доставки

Снимка: МС

Българският университет в Тараклия приема студенти от следващата академична година

Цел е Българският университет в Тараклия да приема студенти още от следващата академична година. Новината дойде на срещата в Давос между премиерите на България и Молдова акад. Николай Денков и Дорин Речан, съобщават от правителствената информационна служба.

Молдова и България подготвят документите, които ще направят възможно Тараклийският държавен университет „Григорий Цамблак“ да бъде преобразуван във филиал на Русенския университет „Ангел Кънчев“.

„Това е не само голяма крачка за образованието в региона, но и послание за това какво е Европа - възможности, свързаност и надграждане във всяка сфера на обществения живот“, посочи акад. Денков

Дорин Речан благодари лично на българския си колега за проекта за университета в Тараклия, като изтъкна, че идеята на акад. Денков ще помогне на Молдова и в противодействието на външни влияния в този район на страната.

Развитието на университета е от ключово значение за Тараклийския регион, където има голямо българско малцинство. Висшето училище е важно за подготовката на висококвалифицирани местни специалисти, за създаването на мост към българските образователни институции, усилва и връзката на българската общност в региона с нашата държава.

Молдова ще разчита на България и за енергийни доставки. Министър-председателят акад. Денков и лидерът на парламентарната група на ПП-ДБ Кирил Петков, който също участва в срещата, запознаха молдовския премиер с проекта за енергийна и транспортна свързаност по оста Гърция-България-Румъния. От нея ще може да се възползва и Молдова. „Кишинев силно се интересува от този проект“, заяви Дорин Речан. Той поздрави България и за влизането в Шенген, което по думите му показва, че въпреки всичко, настроенията в Европа са за отваряне и разширяване. А това са очакванията и на Молдова.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK