МОСВ представи възможности за финансиране пред общините със зоопаркове

Снимка: Infomreja.bg

Поставен беше и акцент върху условията, при които животните се отглеждат

В МОСВ се проведе среща между зам.-министрите на околната среда и водите Емилия Тончева и Ренета Колева, ръководителя на Оперативна програма „Околна среда“ (ОПОС) Валерия Калчева и специалист от МРРБ с 18 представители на общини (зам.-кметове и експерти), на територията на които има зоологически градини у нас.

На нея зам.-кметовете и експертите от общините бяха запознати с предвидените за зоопарковете средства от ОПОС, ПУДООС, ОПРР и други финансови инструменти.

Зам.-министър Емилия Тончева представи изискванията по Директивата за зоологическите градини. Тя подчерта необходимостта от планирането на колекциите. Съгласно Директивата, зоопарковете имат значима консервационна роля и трябва да допринасят за опазване на биологичното разнообразие и генофонда на планетата.

Поставен беше и акцент върху условията, при които животните се отглеждат, като беше изтъкната необходимостта планирането на колекциите да е съобразено с материалната база, с която зоопарковете разполагат. Другата важна насока, която даде ръководството на МОСВ, е образователната роля, която трябва да имат зоопарковете в България. 

Припомняме, че преди дни, министърът на околната среда и водите Асен Личев и политическото ръководство на министерството се срещнаха с директорите на зоопаркове у нас. Тогава, той пое ангажимент пред тях, че МОСВ ще окаже пълно съдействие за решаването на проблемите им и изрази надежда, че когато гражданите влязат със своите деца в зоологическите градини да усетят връзката човек - природа.

           

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK