МОСВ има план за действие при руска атака на ядрена мощност в Украйна

Снимка: БГНЕС

Той посочи, че постоянно се следи радиационният фон у нас

Би било самоубийствено за Русия, ако атакува ядрена мощност. Тя е много близо, случващото се е почти на нейната граница. Това би означавало да обрече и част от своите жители на негативни последствия. Това заяви пред Нова телевизия министърът на околната среда и водите и вицепремиер по климатичните политики Борислав Сандов.

Според него няма да се стигне дотам.

Той посочи, че постоянно се следи радиационният фон у нас. От началото на войната в Украйна до момента не е имало увеличение.

Сандов подчерта, че още в първите дни от войната на страницата на МОСВ има линк към две карти - една само за България и една за Европа, като цялата информация е достъпна и актуална. Не трябва да се създава паника, категоричен бе министърът.

Той е на мнение, че е безпрецедентно да има такъв тип война, в която има и атомни електроцентрали по трасето.

"Мисля, че това досега не се е случвало. Дълго време се смяташе, че едва ли не наличието на ядрени мощности те пази от война. Виждаме, че това не е точно така", отбеляза Сандов.

По негови думи рискът идва от това, ако самите реактори, функциониращи хранилища или това, което е под саркофага на Чернобил, по някакъв начин бъде засегнато и се стигне до изпускането на голямо количество радиация. В този случай според него може да бъде засегнати както регионът Украйна-Беларус-Русия, така и България в зависимост от ветровете.

Всички силно се надяваме това да не се случи, отново изтъкна Сандов.

Той увери, че ако се стигне до по-сериозен развой на ситуацията, ще има мигновена реакция. Имаме планове за действие, посочи екоминистърът и изрази надежда, че няма да се стигне дотам.

"Притеснително е, когато данните от Украйна изчезнат от европейската карта. Това се е случвало няколко пъти, но те бяха бързо възстановявани", посочи той.

Според него това се е дължало на електрозахранването към тяхната координационна точка за излъчване на данните.

По думи на екоминистъра и в Украйна, и в района около страната, и у нас има достатъчно станции, които следят радиационния фон.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK

//