Модерни системи правят безопасно движението в тунел "Железница"

Снимка: Infomreja.bg

Движението по 5-километровия участък ще бъде пуснато около 18:00 часа

Първият тунел у нас с хеликоптерна площадка и най-дълъг като отсечка ще бъде пуснат за движение.

Тунелът е най-модерният, защото отговоря на всички стандарти и евро кодове. В него са изградени 14 системи за сигурност и мониторинг за контрол и управление на трафика. Съоръжението разполага с 4 свързващи пешеходни галерии и две автомобилни. Има 107 камери за видеонаблюдение, аудио оповестяване. Това способства за безопасното пътуване през тунела, каза създателят на тунела инженер Красимир Найденов пред БНТ.

Използваха се нововъведения в изграждането на съоръжението, включително и при създаването на спойката между двата тунела, осевото разминаване от едната и другата страна беше в рамките на 3 см – това доказва прецизно и точно изпълнение, каза Найденов.

Процесът на изграждането на участъка се активизираха две свлачища – едно от север, едно от юг на трасето на магистралата. По-голямото – от север, беше предотвратено чрез изграждането на сериозна укрепителна система и се наложи изграждането на тунелно съоръжение в дясното платно, което да предпази от евентуални инциденти. Изградиха се подпорни високи стени с контрафорс – който затежнява съоръжението и не позволява на свлачището да се активизира, с различни анкерни укрепвания.

Самият тунел е с дължина 240 метра, със системи за пожароизвестяване, осветителни системи и други,.

Ще бъдат спестени около 2-3 задръствания или 10-15 мин. път.

Церемонията по пускането на движението през тунела ще започне в 16.30 ч. при Южния портал на съоръжението, съобщиха вчера от пресцентъра на МРРБ. 

На събитието ще присъстват председателят на Народното събрание Росен Желязков, министър-председателят акад. Николай Денков, министрите на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков и на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков, Малина Кирова – съветник Иконономическо управление в Представителството на Европейската комисия в България, областният управител на Благоевград Мария Димова, народни представители, кметове на общини от областта, представители на Агенция „Пътна инфраструктура“, изпълнителя, строителния надзор и други.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK