Митрополит Гавриил награди Борисов с ордена на Ловчанската митрополия

Снимки: МС

Отличието бе връчено на премиера заради помощта на правителството

Ловчанският митрополит Гавриил награди министър-председателя Бойко Борисов с ордена на Светите Новоселски мъченици на Ловчанската митрополия. Отличието бе връчено на премиера заради помощта на правителството за изграждането на новия катедрален храм „Св. Св. Кирил и Методий“ и заради решението на Министерския съвет да не затваря българските православни храмове навръх светлите Великденски празници по време на извънредното положение заради пандемията от COVID-19.

„Решението за наградата е на епархийския съвет поради заслугите Ви за завършването на катедралния храм и беше взето още на 16 април т. г. Но поради пандемия не се осъществи. Радваме се, че днес дойдохте, защото трябва да изпълняваме решенията на епархията“, обърна се митрополит Гавриил към министър-председателя Бойко Борисов. 

За изграждането на новия храм правителството осигури 828 000 лева. Средствата са превеждани на Светата митрополия в периода от 2014 г. до 2019 г. 

„Вие устояхте на огромния натиск срещу Вас и не затворихте църквите нито за Цветница, нито за Великден, нито след това“, изтъкна Ловчанският митрополит при награждаването на премиера. Министър-председателят изрази дълбока благодарност заради направения жест и подчерта, че няма по-голяма награда от това Ловеч да има такава красива катедрала с впечатляващи стенописи. „Господ направи така, че не увредихме здравето на хората, благодаря на всички владици и свещеници“, каза още премиерът Борисов.

Решението за изграждането на катедралния храм в Ловеч е взето през 2004 г. Той е окончателно завършен през миналата година. 

След катедралата „Св. Св. Кирил и Методий“ премиерът  посети частното начално училище „Свети Седмочисленици", където се преподават общообразователни предмети и вероучение. „Обучаваме децата в християнство, но ще трябва да се разширим“, посочи митрополит Гавриил. Министър-председателят Бойко Борисов пое ангажимент да бъде оказана необходимата подкрепа от страна на правителството. 

В Ловеч премиерът посети също печатница с новоизградена модерна база и иновативно оборудване, в което работят над 40 души. Компанията има и успешно реализиран проект по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“, чийто резултат е разширяване на капацитета за производство на основния продукт при използване на високо енергийно-ефективно оборудване. Министър-председателят Борисов разговаря и с ръководството на друго предприятие в града, което произвежда тапицирани мебели. Продукцията на ловешката фирма се пласира основно на европейските пазари и Близкия изток като този дял е над 90% от общото производство. Компанията е реализирала девет европейски проекта на обща стойност 6 млн. лв.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK