Министър Шишков: Арестът на Велико Желев ме изненада

Снимка: Infomreja.bg

Той посочи, че съвместните проверки на МРРБ с МВР показват и проблеми при строителството на магистралите

„Арестът на Велико Желев ме изненада, защото големият проблем в строителството и нередностите в пътния сектор са на държавата като възложител. Именно тя е допуснала незаконно строителство при ремонтите на републикански пътища в периода от 2018 до 2021 г., извършвайки основен ремонт, скрит като текущ. По този начин е нямало никакъв контрол.“ Това каза в сутрешния блок „Преди всички“ на програма „Хоризонт“ на Българското национално радио министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков.

Той посочи, че съвместните проверки на МРРБ с МВР показват и проблеми при строителството на магистралите, строени на по-ранен етап - до 2016 г.  „Нямаме анализ коя компания как строи, но участъците се строят от различни фирми, а имаме едни и същи резултати. Това значи, че има проблем във възлагането и контрола“, коментира регионалният министър. Той допълни, че когато строителството е законно, има нужните строителни книжа, надзор и лица, които носят отговорност. Така много лесно контролните органи могат да проверяват кой, как и къде се е разписал, особено дали материалите, вложени в магистралите, съответстват на изкискванията.

По отношение на продължаващите проверки за състоянието и качеството на републиканската пътна мрежа, арх. Иван Шишков напомни, че в периода 2019-2021 г. от Агенция „Пътна инфраструктура“ са направени 95 възлагания за основен ремонт под формата на текущ. Това представлява незаконно строителство, защото за тях няма издадени разрешителни за строеж и надзор. Министър Шишков разкри, че за 31 пътни отсечки е имало готови проекти за основен ремонт в АПИ, както се изисква по закон, но те не са ползвани.

Новите обстоятелства са предадени на МВР и тече проверка. Министърът даде пример с пътя Югово - Лъки, за който е имало изготвен и платен технически проект за основен ремонт, но той не е ползван. „Вместо това е направен 30 км основен ремонт като текущ, пътят е разширен с един метър, но скалите не са укрепени и сега всеки ден от тях падат камъни. Освен това ремонтираният път приключва в нищото, т.е. не се ползва пълноценно. Липсва отводняване и след няколко години там отново ще трябва основен ремонт“, посочи арх. Шишков. 

Регионалният министър говори и за проблемите с инхаус поръчките за строителство на участъци от АМ „Хемус“ и пътя Видин - Ботевград, възложени през 2018-2019 г. По думите му, в случая става дума за безотговорно дадени аванси, включително за участъци, за които е нямало готовност да се строят. „Огромният проблем е, че са назначени строители, даден им е огромен аванс, но това е капан, в който попаднаха заедно с държавата. В момента те искат индексация на цените, които са дали преди инфлацията, но няма как да я получат при положение, че са взели огромни аванси. Трябва да построят каквото могат в рамките на този аванс и след това да има предоговаряне на цени“, коментира министърът.

„Проверките и на северната скоростна тангента, и на АМ „Тракия“ бяха породени от лошото им състояние“, каза още в предаването арх. Шишков. Когато за седма-осма година от пускането в експлоатация на магистралите те са в такова лошо състояние и очевидно се нуждаят от основен ремонт, а не от текущ, е редно да се правят такива проверки, настоя министърът на регионалното развитие и благоустройството.

По думите му, участъкът от АМ „Тракия“ от Стара Загора до Ямбол в момента придобива състоянието, в което беше преди две години отсечката от Чирпан до Стара Загора. „Състоянието на нашите пътища е такова, не защото не се поддържат, а защото са строени и ремонтирани по този начин в годините назад. Правим проверки, за да знаем какво е състоянието, какво да очакваме и как да ги ремонтираме“, подчерта арх. Шишков.

Министърът увери, че има добър диалог с представителите на различните камари в строителния сектор, противно на налаганите от определени лица твърдения, че имало голямо напрежение в бранша. Той отбеляза, че в момента съвместно с тях се разработват нови предложения за решаване на проблема с констатираното незаконно строителство, които да се предложат на новия парламент.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK