Министър Сандов участва в срещата за околната среда и климата в Стокхолм

Снимка: МОСВ

Форумът е под надслов „Здрава планета за благоденствието на всички – наша отговорност, наш шанс“

Заместник министър-председателят по климатични политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов участва в международната среща Stockholm+50 по въпросите на околната среда, климата и развитието. Форумът е под надслов „Здрава планета за благоденствието на всички – наша отговорност, наш шанс“ и се провежда на 2 и 3 юни в Стокхолм, Швеция.

Проявата отбелязва 50-тата годишнина от Конференцията на ООН за околната среда през 1972 г. и 50 години глобални екологични действия.

В изказването си вчера вицепремиерът Борислав Сандов отбеляза постиженията през последния половин век и необходимостта от по-нататъшни съвместни усилия за изпълнение на многостранните споразумения в областта на околната сред и Дневен ред 2030. Той посочи, че това е единственият начин за справяне с икономическите и социалните предизвикателства, които са още по-критични в контекста на пандемията от COVID-19, и кризите, свързани с дълговете, храните и енергията. Зеленото и приобщаващо възстановяване в съответствие с Целите за устойчиво развитие и Парижкото споразумение изисква оптимално използване на всички налични финансови ресурси и инвестиции в човешки капитал, системите за социална защита, устойчива инфраструктура и технологии.

Министър Сандов посочи, че страната ни работи усилено, за да осигури подходяща рамка за зелена трансформация. Планът на България за възстановяване и устойчивост предвижда средства за проекти, насочени към увеличаване на дела на възобновяемите енергийни източници, развитие на електромобилността и съответната инфраструктура, индустриални технологични решения за зелен водород, енергоспестяване и дигитализация.

„Изпълнението на Дневен ред 2030 е споделена отговорност, която изисква холистичен подход, чрез непрекъснато и силно участие на всички заинтересовани страни, включително националните, регионалните и местните власти, частния сектор, социалните партньори, академичните среди и гражданското общество“, посочи вицепремиерът в заключителните си думи.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5