Министър Иванов: Тази година за земеделие има 3,4 млрд. лв.

Снимка: МЗм

Тези които сега чупят държавата ще отговарят пред българските граждани

„Тази година за земеделие има 3,4 млрд. лв., които до края на годината ще бъдат по сметките на стопаните. Това е една безпрецедентна сума. През 2022 година държавата дава допълнително над 700 млн. лв., които отиват за всички фермери. Всеки който е регистриран като земеделски производител и докаже реализирана продукция, получава подпомагане.“

Това заяви министърът на земеделието д-р Иван Иванов при участието си в предаването „Събуди се“ на Нова телевизия. По думите му сериозна подкрепа за сектора ще има в следващите месеци, като предстои 600 млн. лв. да бъдат предоставени на земеделците до месец октомври. Той поясни, че основно средствата ще бъдат насочени към чувствителните сектори, като плодове и зеленчуци.

Аграрният министър подчерта, че освен подкрепа се осъществява и сериозен контрол. „Само сектор животновъдство за реализирани над 1400 инспекции, като в 30% от случаите установяваме тежки нарушения, най-често свързани с липсващи животни. Но сме безкомпромисни и редица нередности вече са дадени на прокуратурата“, акцентира д-р Иванов.

Относно горския пожар, който трети ден гори в района на селата Калугерово и Лесичово, област Пазарджик, министърът информира, че се очаква днес той да бъде загасен. По думите му около 11 хил. дка гори са засегнати от пожари и уточни, че опасност за реколтата в района няма.

Той благодари за усилията за погасяването на пожара на: ДГС Пазарджик, Белово, Ракитово, Панагюрище, Пещера, Батак, Алабак, Чепино, на доброволци от с. Калугерово, ловци и ловни дружинки от селата Калугерово и Лесичово и на фирмите „Асарел-Медет АД“ и фирма „Балканстройремонт АД“, за предостъпената техника.

Министър Иванов коментира още, че имаме ангажимент да пазим горите, те са белия дроб на държавата, национално богатство. „Призовавам всички да внимават при паленето на огън на открито, защото много често пожарите са причинени от неправилно ползване, от немарливост“, уточни министърът.

Аграрният министър съобщи още, че реколтата от пшеница е близка до миналогодишната, като ще имаме около 6,5 млн. тона пшеница от малко над 12 млн. дка засети площи. „Тя е почти прибрана, с добро качество и за България няма опасност от липса на зърно, а дори се очаква да има износ“, поясни д-р Иванов. Той припомни, че в момента цялата верига от нивата до трапезата е освободена от ДДС, като е твърде вероятно през есента да няма промяна в цената на хляба. Според него вчерашната сделка ще даде отражение в световен мащаб на цената на зърното.

„Искам да подчертая, че в у нас от Украйна са внесени само 6 хил. тона., което е пренебрежимо малко на фона на произведеното и те са реекспортирани“, заяви министър Иванов. По думите му опасенията на производителите са във връзка със световните тенденции за цената на зърното. Той допълни още, че това което може да направи държавата и е разпоредено са сериозни проверки за качество.  Ако установим дори и минимално количество, които да не съответстват на качеството то ще бъде унищожено, обясни министърът.

Д-р Иванов уточни още, че помощта към земеделците се усеща и от потребители. „Ако отидем на избори всичко ще поскъпне, защото няма кой да взема отговорни решения“, посочи той, като подчерта, че в момента благодарение на отпуснатите средства през първите 6 месеца, т. нар. Ковид помощ, в размер на 143.5 млн. лв., усещаме по-ниските цени на плодове и зеленчуци. Аграрният министър бе категоричен, че няма ли кой да взема адекватни мерки, няма ли парламент, който да гласува законодателни промени, всичко ще поскъпне.

По думите му се поставя под въпрос и Стратегическия план по новата ОСП, който трябва да влезе в сила от следващата година. „При липса на законодателни изменения под въпрос е и Националния план за възстановяване, където за земеделие също са предвидени средства и те трябва да започнат да се усвояват още тази година. Ако не успеем с приемането на необходимото законодателство, пред гражданите ще отговарят тези които чупят държавата в момента, те трябва да носят отговорност“, подчерта земеделският министър.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK