Духът на Аристотел срещна духа на Винету. Така служебният министър на културата проф. Велислав Минеков коментира номинацията на ректора на Софийския университет проф. Анастас Герджиков за президент, който беше подкрепен от ГЕРБ-СДС.

Припомняме, че едно от най-големите научни постижения на проф. Герджиков е преводът на фундаменталния за западната цивилизация трактат "Политика" на Аристотел от старогръцки на български. "Закачката" с Винету пък идва от това, че бившият премиер Бойко Борисов често е подиграван, че единствената книга, която е прочел в живота си, е приключенският роман за деца и юноши "Винету" на Карл Май. 

"Това е падение, жалко за г-н Герджиков. Смятам, че ректори и директори на училища не трябва да влизат в политическа битка", изтъкна той пред БНР.

"В краткото минало видях как може да се изберат ректори, посредством политически натиск, как да бъде обработен Студентският съвет, как да бъдат притиснати преподавателите, дори да има лек протест, дори да се измисли донос. Това се е случвало с ректори в страната", отбеляза Минеков.

По темата за НДК той подчерта, че дворецът е на огромен минус: "Нещата вървят към 90 млн. лева, не знам как да започнем спасяването му. Един от начините е да се освободят двата етажа от НДК (офисите там са заемани от ГЕРБ, б. р.). Аз показах вече документ, който е подписан от г-н Бойко Борисов - сам си е дал офиси, вземайки тези два етажа от НДК."

По думите на служебния министър на културата ГЕРБ са единствените, които не плащат нищо, като запита: "Защо да не си платят тока, парното и площта, която обитават".

Минеков коментира политическата обстановка преди предстоящите на 14 ноември избори, като настоя, че Кирил Петков и Асен Василев били обречени на успех, като това давало свобода на останалите да се насочат и да тръгнат към тях.

"Правителство ще има, всички ще направят компромис. Аз просто ще ги поздравявам отстрани, нямам повече сили", каза той. /news.bg/