Месец преди изборите: 11 сигнала за купуване на гласове

Снимка: Infomreja.bg

По част от тях има образувани досъдебни производства

11 са сигналите за купуване на гласове до понеделник, съобщи пред медиите вътрешният министър Калин Стоянов. Той обясни, че по два от тях има образувани досъдебни производства, а другите девет са на етап прокурорски проверки и оперативни сигнали, пише БТА.

"Изборите са процес, който активизира контингент, ангажиран с всякакъв вид престъпна дейност", добави той.

По повод изказването му, че очаква атаки към МВР заради предстоящите местни избори, Стоянов посочи, че те ще бъдат "от хора, които нямат интерес да има редовно правителство". На въпрос дали визира президента, той отговори: "Не точно от него".

"Атаките срещу МВР започнаха още в момента, в който имахме сформирано редовно правителство", каза Стоянов.

За акцията от преди дни в Бургас, насочена срещу купуването на гласове, министърът обясни, че става въпрос за високопоставен служител на Община Несебър. „Откритите големи суми пари, имаме информация, че са били подготвени да се раздадат на „дилърите“ на по-високо ниво, които съответно да спуснат по „мрежата“ и да стигнат до съответните избиратели”, обясни министърът. Той добави, че е рано да се каже за подкрепа на кой кандидат са били подготвени сумите, както и дали парите са били придобити по престъпен път. „Нивото на човека, който сме задържали е доста високо, рядко се е случвало това назад във времето“, каза още той.

По отношение на разработеното от МВР специализирано приложение географска информационна система за предстоящия местен вот, Стоянов обясни, че представлява карта, на която ще се наслагва информацията от предишни избори и тази, която се получава в момента. То ще съдържа данни за това къде, какви сигнали е имало, кои са били преписки и досъдебни производства и как са приключили. „Тук ще бъде контролът как се изработват съответните сигнали“, каза министърът.

По време на Националното съвещание на МВР, в частта открита за медии, министър Стоянов открои приоритетните задачи на ведомството – овладяване на миграционния натиск, намаляване на пътния травматизъм, противодействие на трафика и разпространението на наркотици, ограничаване на корупцията, ефективна борба с конвенционалната престъпност и гарантиране сигурността на хората в малките населени места.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK