Месец май: Гешев, Радев, Бойко, Къро, Руди, Сарафов, Времеубежище

Снимка: Infomreja.bg

Ох, МАЙко

Май месец разцъфна със записи.

Когато цъфнаха теменугите и работите тръгнаха зле… (по Ралин) държавата влезе във вътрешно властова война.

Ако трябваше България да бъде рекламирана пред света, то чудесно би звучало „Посетете страната на записите!“

Веднъж и Борисов да е прав, биха казали критиците, с изказването си, че се превръщаме именно в държава, в която се разчита и говори само на тайни записи на разговори между магистрати и от партийни събрания.

Обобщението на май би било трудно. Май 2023 е така наситен със събития, че месец година нахрани. Май сякаш изпъкна пред всички други месеци с „разкритията“ по дела и думи, за които всеки ден българският пенсионер говори на седянка.

Месецът започна с атентата срещу главния прокурор, който след 14 дни „взриви“ отношенията му със заместника му – „лицето Борислав Боби Сарафов“.

На 1 май едно време „живееше труда“, а 30 години по-късно оживя Гешев. Денят премина в размисли: инсцениран ли бе взрива, който дори не успя да порази крайпътните разпъпили череши; било ли е семейството на Гешев в колата заедно с него; има ли или не щети по бронираните автомобили; кой следи главния прокурор и постави взрив в шише от бира; тия „3 килограма взрив“ защо не успяха да направят поне дупка в асфалта?; имало ли е израелски криминалист или не?!?!

Питанките се увеличаваха, а бездната, изкопана от „взрива на завоя“ растеше неусетно до 15 май, когато Гешев скъса оставката си публично и наклевети заместника си и Борисов в заговор срещу него.

Стана следното: Прокурори от страната излязоха на протест в защита на Гешев, след 10 дни прокурори от ВСС поискаха оставката на Гешев. Гешев поиска оставката на Сарафов, Сарафов поиска от ВСС да отстрани Гешев. Сарафов поска оставката на Ясен Тодоров. ВСС изслуша Гешев, но той не си подаде оставката. Правосъдният министър назначи охрана на Сарафов, защото той се страхува от Гешев, а Гешев се страхува за семейството си. Сарафов даде на прокуратурата шефа си, а депутатите приеха на първо четене бавения Механизъм за разследване на главния прокурор. ВСС стартира процедура по отстраняването на Гешев. Лек път! 

Записите започнаха – снимки на текстова кореспонденция и звуков файл представи Гешев и какво извадихме като факт: „Аз толкова съм им помагал“, казва главният на близък магистрат, обсъждайки лица от ГЕРБ. И така в медийното поле анализатори, експерти и политолози изказаха нещо, за което всеки фейсбук мислител говори от години: Гешев и Бойко се скараха, а Сарафов зае страната на врага. Гешев е вършил услуги на политици и бавил някои производства срещу тях по приятелски. Изведнъж обаче „Барселонагейт“ излезе на бял свят и Борисов и Ивайла Бакалова бяха разпитани. Прокуратурата пък поиска имунитета на Борисов, а той не го дава. Радостин Василев даде своя с удоволствие, за да бъде разследван. После самият Василев подаде сигнали до прокуратурата, че е заплашван – двоен клиент се нарича това – хем разследван, хем потърпевш.

И оттук дойдоха и другите взаимовръзки. Довчера наричан „мафиот“, но днес „партньор“ ПП смениха курса на кораба и отплаваха към ГЕРБ, обединени срещу двама общи врагове – страшният обвинител и държавния ръководител Радев. Дори Атанас Атанасов – който така силно искаше да види ББ зад решетките, защити бъдещия „експертен“ другар, защото – помнете „това не е коалиция, а експертно правителство“ между първите две големи партии.

И докато Гешев се чудеше кой му иска главата на пътя между Самоков и София, полетя към САЩ, за да се види с приятелите си от Израел, а Сарафов прекрати производството за „шкафчето с парите, кюлчетата и пистолета“… и гела за болно коляно. По приятелски…

В същото време, макар и в отпуск, Гешев бе разпитан за всички записи и заплахи в СГП, а ВСС отказа да пита Боби Сарафов за каквото и да е… По приятелски.

През май Радев даде два мандата. Единия - на пристигналата еврокомисарка от Брюксел – Мария Габриел. Тя го прие и върна празна папка. Петков я обиди, после се извини. Тя замрази преговорите с ПП-ДБ, после общият враг стопли отношенията между бившите опоненти.

Вторият запис във втората половина на месеца пък показа на българите как си говорят партиите. Не, че не го знаем, просто не го бяхме чували на живо още. Радостин Василев пое пътя на Ива Митева и Каримански, създавайки си нова партия. Василев избяга от ИТН, после и от ПП, определен и от двете сили като предател. И действително – Василев предаде на обществото една реалност, случваща се от години в страната. Сядат на масата партийните лидери и членове и определят кой какво притежава, кой кого управлява и как „МВР е наше и печелим изборите“. Нима има изненадани за 30 години „демокрация“?! Нима днес разбрахте, че всичко е договорка?!

В страната протестите не стихнаха. Първо Възраждане боядисаха фасадата на Дома на Европа в червено, защото проведоха „Поход за мир“ навръх имения ден на Коцето. После след записа на Василев пред Президентството граждани искаха България да не е подлога на НАТО и САЩ, а после Радев „връчи с отвращение“ втория мандат на ПП-ДБ и те протестираха обидени на президента. После пък хора на Радев протестираха, че ПП са протестирали.

Какво всъщност стана с мандатите:

ПП изпревариха първия бавен от Радев мандат на ГЕРБ и представиха кабинета си. ГЕРБ взеха и върнаха мандата в лицето на Габриел, която според записа на Василев „не е калинка“.

ИТН оттеглиха подкрепата си от какъвто и да е кабинет, а ПП и ГЕРБ се прегърнаха с условие за ротационен принцип. После се разсърдиха, после пак стоплиха отношения.

И всички тези сплетени свински черва се разкъсаха от един куршум в главата на Къро. Той бе застрелян заедно с жена си в ЮАР, където две седмици по-рано Радев беше на посещение. Нищо не твърдя, само казвам!

В прокуратурата същия ден постъпи и сигнал срещу Пеевски, за който никой нищо не пита. Само казвам!

И междувременно: Чарлз най-накрая започна работа като крал, Тина полетя към небето, „Времеубежище“ грабна „Букър“ на 24 май, Валерия спечели „Ергена“, Емили Тротинетката излезе от ареста, ученик застреля свои съученици и преподавател в Белград, 18-годишен помете две влюбени деца на пешеходна пътека в София; Русия „празнува“ 9 май с един танк на парада.

Ако всичко това ви се струва объркващо и непоследователно, абсурдно и ужасяващо – такова е!

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK