Мащабно обучение в Дупница! „Гасиха“ пожар след ПТП до почивен дом

Снимки: ОДМВР - Кюстендил

Практическата част на учението се проведе в местността „Вангелова чешма“

Мащабно учение проведе РДПБЗН – Кюстендил, в Дупница. Темата бе: „Пътно-транспортно произшествие (ПТП), вследствие на което възниква полски и горски пожар в близост до почивен дом с настанени почиващи. Евакуация и спасяване на хора“.

В практическата част се включиха екипи на сектор“ Специализирани оперативни дейности“- РДПБЗН – Благоевград, РУ МВР – Дупница при ОДМВР – Кюстендил, ЦСМП – Дупница, ОПУ – Кюстендил, БЧК - Кюстендил, горски служители от „ДГС Дупница“ и доброволци от ДФ „Дупница“ при община Дупница.

Практическата част на учението се проведе в местността „Вангелова чешма“ в Дупница.

След получен сигнал в РЦ 112 – София, за възникнало пътно-транспортно произшествие в близост до почивен дом „Енерго“ и запалване на сухи треви и храсти вследствие на пътната катастрофа, като по информация на подаващия сигнала в близост има и гора. Обектът се намира в местност „Вангелова чешма“, гр. Дупница, общ. Дупница, област Кюстендил.

Сигнала за произшествието е незабавно предаден на ОЦ при РДПБЗН – Кюстендил, оперативен дежурен на ОДМВР – Кюстендил и дежурен във ФСМП – Дупница.

При възникналото пътно-транспортно произшествие между лек автомобил и автобус има пострадали и затиснати хора, които не могат да се евакуират сами от мястото на инцидента. След удара лекият автомобил е изхвърлен от пътното платно, като се преобръща няколко пъти, при което водача изпада от автомобила. Поради сблъсъка и преобръщането възниква запалване на лекия автомобил, като  се запалват намиращите се наоколо сухи треви и храсти.

Разпространението на пожара е към намиращата се в близост гора и към сградата на почивен дом „Енерго“ (в сградата има 30 човека, в това число и обслужващия персонал).

Продължителната суша и липсата на пътища за пожарогасене, по които да може да се извършва дейност по ограничаване, локализиране и ликвидиране на горенето, допълнително усложняват оперативните действия от страна на участващите сили и средства.

Всичко това налага ползването на техника с висока проходимост и тежка техника за направа на пътища през пресечения терен.

При възникване на учебната ситуация силите на Единната спасителна система  проведоха  действия при ПТП между два автомобила за спасяване на хората намиращи се в тях, гасене на пожар възникнал в сухи треви и храсти, който достига и влиза в гориста местност, направа на алтернативен „черен“ път с помощта на тежка техника за евакуация на хора от почивен дом „Енерго“.

На пострадалите е оказана първа медицинска помощ и психологическа подкрепа на място и транспортиране до болнично заведение.

За целите на учението бяха  сформирани групи под ръководството на щаба на РДПБЗН – Кюстендил и щаб за изпълнение на общинския план за защита при бедствия на община Дупница.

В практическата част ще се включиха екипи на сектор СОД при РДПБЗН – Благоевград, РУ МВР – Дупница при ОДМВР – Кюстендил, ФСМП – Дупница, ОПУ – Кюстендил, БЧК - Кюстендил, горски служители от „ДГС Дупница“ и доброволци от ДФ „Дупница“ при община Дупница.

След приключване на учението бе направен анализ на действията и изпълнението на плана. Ръководителят комисар Светослав Георгиев – директор на РДПБЗН – Кюстендил, благодари на всички участници, отчете, че целите са постигнати и изрази увереност, че при възникнала ситуация силите и средствата на единната спасителна система ще реагират професионално и екипно.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK