Мая Падарева, БСП: Недопустимо е читалищата да работят в мизерия и нищета

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Мая Падарева, кандидат за народен представител от БСП: Недопустимо е читалищата да работят в мизерия и нищета

Мая Падарева е родена през 1959 г. и живее в гр. Белица. Секретар е на Народно Читалище „Георги Тодоров 1885” гр. Белица. В продължение на 35 години работи в сферата на културата и туризма. От 2006 година насам разработва и реализира редица проекти в областта на туризма, социалната политика и местното развитие. Виден общественик с активни граждански инициативи. Кандидат за народен представител от листата на Коалиция „БСП за България“ в 1 МИР Благоевград за предстоящите парламентарни избори на 2 октомври 2022 г.

Защо решихте да се кандидатирате за народен представител от листата на Коалиция „БСП за България“?

Днес, социално-икономическата и политическата реалност е сложна, но ние живеем в нея. Ако посоката не ни харесва, имаме една възможност и това е да работим за правилната и вярната такава. Затова трябва да запретнем ръкави и да сме активни. 

Приех да бъда част от екипа на Коалиция „БСП за България“, защото съм социалист, а да си социалист е голяма отговорност най-напред пред себе си, а след това пред семейството и обществото. Освен това, аз съм човеколюбива личност и не мога да гледам несправедливостта спокойно.  

Вие сте дългогодишен читалищен деятел. Как виждате ролята на читалищата днес и по какъв начин бихте подпомогнали работата им, ако бъдете избрана за народен представител?

Работя повече от 30 години като секретар на Народно читалище“ Георги Тодоров 1885“ гр. Белица. Тази гражданска организация ми даде възможност да създам контакти на местно, регионално, национално и международно ниво, да приложа знанията си и да ги реализирам, придобивайки ценен опит и експертиза. За това съм убедена, че мога да бъда полезна за доизграждане облика на съвременното  българското читалище пред Европа и света.

По  своята  същност  и  историческа  даденост  българското читалище носи  в  себе  си първичния образ на гражданското общество у нас. То е една от първите, ако не и първа свободна  гражданска организация, която се образува на принципа на взаимния  интерес и сдружаване  на  хора с еднакви интереси и мислене в България. Читалищата по същество са културните и информационни средища на местната общност. В основата на дейността на читалището е прекият  му контакт с деца, младежи  и възрастни хора без разлика на пол, религия и етнос в разнообразните му форми на работа. Читалището е мястото, където широк кръг от хора общуват с различни изкуства и образователни програми, с творчество, с хора в неравностойно здравно и социално положение, работа по Европейски проекти.

Като дългогодишен ръководител на тази изконна българска организация в Белица до болка познавам нейните плюсове и минуси. Считам, че мой дълг е да работя за подпомагането на читалищата които са ключов момент за развитието и съхранението на българската култура и духовността особено в малките населени места. Ще се боря за осигуряването на повече средства за читалищата, които да се използват за отделяне на капиталови разходи за ремонт и оборудване на читалищата в страната; за дигитализация на фондовете им. Като мой личен приоритет определям увеличаване на субсидиите за читалища, в които са заплатите на щатния и хонорован персонал, художествената самодейност, школи и кръжоци, културния календар, фестивали и събития, работа с хора в неравностойно положение, поддръжка на сградния фонд, работа по усвояване на Европейски програми, веществената им месечна издръжка и много други. И не на последно място, ще настоявам от БВП да се заделя до 1.5% за култура, за да се предвиди ръст на заплатите в тази сфера от 25% за 2023 г.

Читалищата не са това което бяха преди 30 години. Те са  уникална по своята същност културна институция за Европа, която съществува единствено у нас. За тях дори европейските народи ни завиждат, защото от читалището се ражда гражданското общество, читалищата са част от нашата народопсихология. Те са тези, които запазиха  българския дух, култура и традиции, дори и в годините на робство, когато не сме имали държава. Днес, когато се намираме в 21 век е недопустимо, средището на гражданското общество, на духовността да работи в мизерия и нищета.

Какви са конкретно вижданията ви за община Белица и нейното развитие?

През последните 20 години се радвам, че мога да допринеса чрез работата си, Белица да бъде припозната като уникално място за целогодишен туризъм на националния и международен туристически пазар.

Ние българите сме благословени да се родим в малка, но богата на какви ли не вълшебства страна – природа, история, безкрайно и разнообразно наследство от култура и духовност. Едно такова райско кътче от България е община Белица, разположена между трите величествени планини Рила, Пирин и Родопа. 

Доста работа свършихме в тази посока с екипа ми и с партньорите ни, като началото положихме още през 1995 г. В периода 2005 до 2021 читалището като водещ партньор  изпълни редица проекти свързани с туризма по Европейските трансгранични програми между Република България и Република Северна Македония. Нашите райони разполагат с изключителен културно-исторически и природен потенциал, който дава предпоставки за развитие както на традиционен, така и на алтернативен вид туризъм. Затова моето мнение е, че усилията на институции, неправителствени организации и бизнес, трябва да се насочат в тази посока – конкретно за Белица. Ние сме положили вече основите и доказателство е, че през 2021 г. Центърът  на ЕС „Европа директно“ – Благоевград,  избра Народно читалище „Георги Тодоров 1885“ да покаже добрите си практики за устойчиво използване на природното и културното наследство в община Белица. Това е признание за нас за добре свършена работа, но и ориентир, че трябва да се върви в тази посока, да се търсят повече партньорства и със съседните общини в областта. 

Смятам, че Благоевградска област има наистина огромен потенциал по отношение развитие на туризма. Благословени сме с прекрасни природни дадености, които трябва да представим на България и на света по най-добрия начин, заедно с нашата уникална култура и традиции. 

Защо хората трябва да Ви подкрепят на предстоящите парламентарни избори?

Хората в Белица и в района достатъчно добре ме познават и знаят, че аз съм сериозен и отговорен човек. През целия си живот съм работила в полза на хората, стремяла съм се да създавам, да бъда човек, който прави нещо добро за идните поколения. В това време на яростни противоречия, на омраза и на арогантност, имаме нужда от повече морал, духовност, красота. Трябва да създаваме, а не да рушим, да се борим и да постигаме, а не да мрънкаме и да се оплакваме. Ако и други смятат като мен и в мое лице виждат човек, който споделя ценностите им – нека ме подкрепят с номер 28 в бюлетината и лична преференция 108.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK