Манолова недоволна от актуализацията на бюджета

Снимка: БГНЕС, архив

"Изправи се, България" внася в парламента подписка за промяна в 5 пера

Формацията на Мая Манолова "Изправи се, България" внася в парламента подписка с искане за промяна в няколко пера в планираната актуализация на държавния бюджет, която следва да бъде гласувана в сряда.

На първо място - повишаване на минималната работна заплата с процента на инфлация (15,6%) още от тази година.

"От минималната работна заплата от 710 лева до джобовете на работещите бедни стигат 515 лева при издръжка на живот 1220 лева, определена от един от синдикатите. Работещите бедни вече са 700 хиляди, а техните доходи не са пипани, както и доходите на работещите в публичната сфера", каза Манолова.

На второ място - пенсиите не се увеличавали адекватно, смятат от политическата формация. Реално нямало да бъде факт така широко пропагандираното увеличение с 21%, а с доста по-малки проценти. "Обещаните 21% няма да стигнат до пенсионерите. Увеличение по формулата, която мина през Бюджетна комисия и предложена от правителството, ще е под 10% - 6,7,8%", заяви още тя.

Друг основен проблем е повишаването на битовите сметки, заради което Манолова настоява да бъде въведено понятието за енергийна бедност, като попадналите в тази група да бъдат подкрепени от държавата.

Освен това неоправдано високи били и цените на горивата, защото "Лукойл Нефтохим" поддържа, според нея, спекулативно високи цени. Това пък налагало поставяне на таван на цените на бензина и дизела.

Петото искане на Манолова и сподвижниците й е кабинетът да окаже подкрепа на уязвими заради кризата групи като земеделци например.

Огромни очаквания имали българите към кабинета "Петков", но резултатът в крайна сметка - тяхната оставка, бил очакван, смята бившият омбудсман. "Не се заеха нито с отстраняване на мутрите, нито с отстраняване на корупцията, нито с пресичане на схемите на ГЕРБ. Напротив - надградиха ги и ги накараха да работят в тяхна полза. Нито се пребориха с инфлацията, нито повишиха доходите на хората. За досиетата от Комисията по ревизия няма дори да говоря, тъй като те останаха в чекмеджетата на властта", подчерта Мая Манолова. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK