Манол Генов: БСП ще се стреми да бъде съставено ново правителство

Снимка: БСП

Според социалистът предсрочните избори крият риск да изпаднем в безизходица

“Ние ще се стремим дори и 1% шанс да има, то да бъде съставено ново правителство. В крайна сметка право на президента е на кого да даде мандата. БСП ще направи всичко възможно да се състави правителство, защото в изтеклото време видяхме, че сме най-открити, аргументирани и консолидирани. Защото виждаме как 47-ия парламент въобще не е лесен за постигане на коалиционни договорености и единни политики.” Това заяви народният представител от “БСП за България” Манол Генов в ефира на Bulgaria ON AIR.

“Независимо, че в момента от 4-ма коалиционните партньори останаха 3-ма, се надяваме всички да разберат, че не е сега времето за предсрочни избори. Най-много да ни донесат същия фрагментиран парламент, освежен с някоя нова политическа сила и безизходицата ще стане още по-голяма. Видяхме, че ултиматумите водят до различни непопулярни решения като включването на ИТН във вота на недоверие, иначе от ГЕРБ дори не биха си го и помислили”, добави Манол Генов по отношение на липсата от необходимост за провеждане на предсрочни избори.

По думите му от БСП категорично няма да търсят подкрепа от ГЕРБ и ДПС, защото това е тяхна политика облечена в партийни решения. „Няма да търсим подкрепа и от „Възраждане“, защото те се оказаха партия с огромна доза популизъм. Ще водим преговори с останалите 3 партии – „Има такъв Народ“, „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“, обобщи той за евентуалното съставяне на кабинет в рамките на този парламент и подчерта, че социалистите нямат против с техен мандат премиерът да бъде посочен от друга партия, защото „е редно първата политическа сила да носи отговорност за избора на премиер на Републиката“.

„Първо трябва да видим дали ще има предложение за технократски тип експертен кабинет. Ние си имаме Национален съвет, който задължително би следвало да го обсъди. Защото един експертен кабинет рязко обезличава политиките и носенето на политическа отговорност. Може да бъде изтълкувано и като бягане от отговорност“, коментира социалистът относно идеята на „Демократична България“ за създаване на технократски кабинет.

Генов заяви, че една от грешките на коалицията е била в тромавите механизми по съгласуване на законодателството.

„България трябва да намери изход и надежден доставчик на газ, защото се оказва, че все още нямаме дългосрочен договор за втечнен газ от САЩ. Ние не може да се надяваме само и единствено на тази диверсификация“, каза депутатът от левицата за доставките на природен газ.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK