Лула да Силва: Бразилия се завръща на международната сцена

Снимка: 24 часа

Той обеща да върне страната си "в сърцето на новата световна геополитика"

Бразилия се завръща на международната сцена, каза бразилският президент Луиз Инасио Лула да Силва днес - първия ден от държавната му визита в Китай, съсредоточена по-конкретно върху конфликта в Украйна, предаде Франс прес.

Лула започна посещението си в Шанхай, където тази сутрин присъства на назначаването на бившата лява президентка на Бразилия Дилма Русеф (2011-2016 г.) начело на банката на БРИКС - група от бързо развиващи се страни, обединяваща Бразилия, Китай, Индия, Русия и Република Южна Африка.

"Времето, когато Бразилия не присъстваше във важни световни решения, приключи. Завръщаме се на международната сцена след необяснимо отсъствие", каза бразилският президент.

Лула, който е знакова фигура на бразилската левица, обеща да върне страната си "в сърцето на новата световна геополитика" след изолацията при неговия крайнодесен предшественик Жаир Болсонаро, отбелязва АФП.

В Шанхай на Лула да Силва му предстои среща с шефа на първия производител на електрически превозни средства "Би Уай Ди", след което ще посети изследователски център на високотехнологичния гигант "Хуавей".

По време на срещата с колегата си Си Цзинпин утре в Пекин бразилският президент ще обсъди по-конкретно конфликта в Украйна. Общото между двете страни е, че не наложиха санкции на Русия, посочва АФП.

Лула да Силва се надява отново да играе ролята на посредник. Китай, от своя страна, е под все по-силен международен натиск да повлияе на Москва и да я убеди да седне на масата за преговори.

Това е четвъртото официално посещение в Китай за Лула да Силва, който започна третия си президентски мандат през януари след първия си престой на поста от 2003 до 2010 г.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK