Лукашенко иска още един президентски мандат

Снимка: ЕРА/БГНЕС

"Нито един отговорен президент не би изоставил хората си, които го последваха в битка“

Беларуският лидер Александър Лукашенко заяви, че ще се кандидатира отново за президент през 2025 г., съобщи беларуската държавна информационна агенция БелТА в неделя.

"Кажете им (на опозицията в изгнание), че ще се кандидатирам", каза Лукашенко пред журналисти в избирателна секция, след като гласува на изборите за парламент и местни съвети.

"Никой, нито един отговорен президент не би изоставил хората си, които го последваха в битка."

69-годишният Лукашенко управлява Беларус от 1994 г. и е един от най-близките съюзници на руския президент Владимир Путин.

"Все още ни дели година до президентските избори. Много неща могат да се променят", каза той в отговор на последващ въпрос, предаде БелТА.

"Естествено, аз и всички ние, обществото, ще реагираме на промените, които ще настъпят в нашето общество и ситуацията, в която ще подходим към изборите след една година."

Александър Лукашенко спечели президентските избори в Беларус през месец август 2020 година, но страните от ЕС определиха изборите като фалшифицирани и несвободни, проведени на фона на задушаване на опозицията. След изборите избухнаха протести, а основният съперник на Лукашенко, Светлана Тихановская, която се обяви за победител на изборите и не призна резултата, напусна страната.

Основният съперник на Лукашенко - Светлана Тихановская, според официалните данни получи едва 6.8% от гласовете. Тя обяви, че не вярва на обявените данни, а на очите си - и ясно вижда, че хората масово я подкрепят. Освен това тя обърна внимание, че на изборите не е имало европейските наблюдатели - нещо, което не се е случвало от 2001 година насам. В същото време Лукашенко управлява страната вече 26 години.

След руската инвазия в Украйна Беларус стана обект на международни санкции, защото макар и да не участва пряко във войната, Лукашенко позволи страната му да се използва като плацдарм за руското нахлуване в Северна Украйна и към столицата Киев. /News.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK