Любов и ротация на 14 февруари: Всички говорят за смяната

Снимка: Infomreja.bg

Обзор за коментарите през днешния ден

Всички говорят за ротацията. С наближаването на заветната дата – 6 март, все по-често въпросите към политиците се свеждат около темата за смяната на правителството.

Днес коментари от различни точки на страната, както и от Народното събрание направиха както лидерите на партиите, така и от президентството.

Очаквам по-сериозно влияние на ГЕРБ в следващото правителство. Вероятно ще има смени както на министри, така и в процеса на взимане на решения. Не зная дали ще се стигне до коалиционно споразумение, по-скоро не.

Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова.

От приоритетите на следващия мандат ще зависи дали правителството ще е по-добро. Очевидно има добри министри, но има и не дотам добри. До края на годината има няколко важни задачи пред държавата. На първо място трябва да потвърдим това, че сме готови да завършим целия цикъл за присъединяването ни към Шенген. На второ място, това, което мен ме безпокои, е, че не виждам никаква подготовка за присъединяването ни към еврозоната. Твърде оптимистично е това да се случи през 2025 г., но дори да стане, българските граждани няма да са подготвени, каза Йотова.

В редовното правителство на Кирил Петков имаше опит за две външни политики и достатъчно скандали между тогавашния министър-председател и външния министър. Нека да не изпадаме в другата крайност – да имаме и лична външна политика. Министър-председателят Денков направи гаф с това изказване. Имаме нужда от много сериозна личност за външен министър, с контакти в Европа. Мария Габриел като добър външен министър за страната, каза Йотова по отношение на ротацията и съвместяването на премиерския пост с този на външен министър.

"Аз съм оптимист и ще бъде огромна грешка, ако тя не се случи. Държавата е стабилна в момента. Трябва да се случи тази ротация и да има това правителство".

Това каза председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски.

Аз не участвам в тях (преговорите за ротация - б.а.), доколкото господин Петков каза да си мълчим, а той всеки ден говори, но Денков и Габриел, когато станат готови, ако се разберат - ще ви го кажа. Ако не се разберат, имаме ясен план. Ако не се разберат, няма ротация. Денков Габриел ще кажат дали ще има ротация или няма да има. Решенията се взимат в Министерски съвет, а човек обикновено разсъждава така, както мисли. И ако за някой служебните министри са пешки, то такива бяха. За нас са най-малкото дами, офицери, а някои са кончета, които подскачат наляво-надясно. Въпросът е да не се стигне до цвунг-цванг или ситуация, в която всеки ход е грешен. Ако искате за шах да си говорим - аз съм добър, заяви Бойко Борисов.

Николай Денков и Мария Габриел ще решат сами спора кой да е външен министър. Топката я оставяме в тях. Когато има желание, се намира и начин. Говорих и с хората във Видин, никой не иска избори. Вече е несъстоятелна тезата на ГЕРБ как нямат нито един министър освен Габриел. МВР е изцяло отговорност на ГЕРБ вече, министърът е техен. Датата 6 март за ротацията не е застрашена. В случая нито бързите,  нито небалансираните решения ще помогнат. Консултациите са при Денков и Габриел, ние спираме с говоренето. Нека двамата ни покажат, че екипната работа е по-добра, отколкото политическото позициониране по медиите, коментира вчера Кирил Петков.

Един от основните принципи, върху които се гради държавата това, е върховенството на основния закон – Конституцията. Начинът, по който тя бе променена и по който бе брутално погазена само месец след тези промени, разкрива един тревожен синдром, който все повече завладява работата на Народното събрание и се пренася върху други институции. Някои хора още ги боли, че по време на служебните правителства назначени от мен не можеха да си разиграват схемите. Тогава не се допускаха крупни злоупотреби каквито сме свикнали да гледаме по времето на други правителства, каза Радев.

По силата на Конституцията, която беше променена наскоро, аз бях длъжен да се съобразявам с нея и да назначавам министри с мой указ, заяви Радев като коментар на изказване на Бойко Борисов: Ако за някой служебните министри са пешки, то за нас са най-малкото дами, офицери, а някои са кончета, които подскачат наляво надясно.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK