Липса на кворум провали извънредното заседание на депутатите

Снимка: Dnes.bg

В залата се регистрираха едва 78 народни представители

В парламента липса на кворум провали извънредното заседание на депутатите, съобщи bTV. За да се проведе то, бяха нужни поне 121 депутати. В залата обаче се регистрираха едва 78 народни представители. 

В дневния ред беше заложено искане на БСП за актуализация на бюджета заради COVID-кризата.

Опозицията искаше и да изслуша премиера и вътрешния министър за насилието по време на партийния форум на ГЕРБ миналата седмица.

Без пултове за гласуванe и без монитори - така започна извънредното заседание на парламента. Техниката е разкачена, за да се пренесе в сградата на бившия партиен дом, където ще се провеждат заседанията от следващата сесия.

За да се установи колко са депутатите в залата, всеки присъстващ трябваше да се подпише. Още рано сутринта стана ясно, че единствено депутатът Александър Ненков от ГЕРБ ще влезе в залата.

„Аз, като заместник-председател на групата, съм дошъл да изразя нашата позиция, а тя е, че ние няма да участваме в това заседание. Аз от добра воля към институцията и колегите, затова, че са внесли такова искане съм дошъл. Тези точки, които БСП иска да гледаме в зала, са безумни", каза Александър Ненков.

С председателя на Народното събрание от ГЕРБ в зала бяха общо двама души. От БСП - 62-ма депутати, 13 от ДПС и 1 от „Воля“. От ВМРО предварително обявиха, че няма да присъстват, а от НФСБ заявиха, че няма да участват в "личните битки за власт на Корнелия Нинова".

Двата опита за регистрация не промениха резултата - само 78 депутати.

„Не можем да проведем заседание. Не е коректно да викате оставка след като вие, госпожо Нинова, не сте направили всичко, за да съберете кворум и вашите не са всички - благодаря ви, хубав ден“, каза Цвета Караянчева.

БСП обявиха, че управляващите не са в залата от страх, а почти 2 милиарда се харчат непрозрачно.

„ГЕРБ и управляващото мнозинство си направиха ритуално самоубийство от страх. Бойко Борисов днес за пореден път показа как се погазва върховенството на закона. Българи, с вашите пари през последния месец той си купува лично оцеляване и печели време, за да си допълни онова чекмедже“, коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK