Лекарите преценяват дали е възможно Каролев да бъде транспортиран в София

Снимка: www.facebook.com/vladimir.karolev

Издирването на Каролев в Пирин продължи почти 12 часа

Рано сутринта около 5 ч. Владимир Каролев е докаран в Спешния център в болницата в Разлог, където веднага е бил прегледан. Сформирана е бързо комисия от специалисти, която да прецени какво е състоянието му и какво да бъде лечението му, съобщава бТВ.

Издирването на Каролев в Пирин продължи почти 12 часа, съобщиха по-рано спасители. Той е намерен в безпомощно състояние и е изнесен на ръце, след което е предаден на Спешна помощ.

Засега лекарите са преценили, че трябва да остане в Разлог, а не да се транспортира към София.

Владимир Каролев е настанен в хирургичното отделение на болницата с множество политравми, включително и черепно-мозъчна травма.

Лекарите тепърва ще наблюдават състоянието му и ще преценят дали може да бъде транспортиран до лечебно заведение в столицата. 

Методи Баненски, дежурен в Планинската спасителна служба – Банско, обясни, че Каролев е бил на ски по Тодорин връх и към 12 ч. е тръгнал по улеите.

„Нещо е станало там, защото към 14 ч. са го потърсили негови приятели и телефонът му не е имал покритие. Започнахме издирване цяла нощ, момчетата се разделиха на групи. Двама души от една от групите го намериха – това са директорът на парка и зам.-кметът на Банско“, обясни спасителят.

По думите му Владимир Каролев е намерен към 1 ч. през нощта в района на Жабешкото езеро. Той е бил в безпомощно състояние и е предаден на Спешна помощ на линейката на хижа "Вихрен".

„Теренът, в който е намерен, е със стръмни улеи и камъни. Явно се е подхлъзнал и е паднал“, предположи планинският спасител.  

В акцията по издирването му са участвали 8 души. Тя е продължила почти 12 часа през нощта и е била много тежка, в много труден район.

Планината в момента е много опасна, отбеляза Методи Баневски. Той апелира да не се ходи сам в планината.  

„Открихме го с доста късмет. В екипа имаше и трима висококвалифицирани инструктори“, обясни Баненски.

Владимир Каролев е бил свален на ръце с модерни съоръжения и е носен около 3-4 часа. 

Владимир Каролев от години кара сплитборд и съм сигурен, че има туристическа застраховка за инциденти в планината. Това заяви в „Тази сутрин“ Горан Иванов, приятел на финансиста, който беше открит в тежко състояние след издирвателна акция в Пирин. 

Според него най-вероятната причина за инцидента е падане, а не технически проблем в екипировката. 

„Много рядко кара сам. Обикновено винаги има някой с него. Било то и с още един човек. Владо е планинар от доста години, може би 40. Винаги е подхождал отговорно, даже сме си говорили как се реагира в подобни ситуации“, разказа Иванов. 

По думите му Каролев винаги кара по ръба на улеите, така че при лавинна опасност да не бъде засегнат. 

Иванов допълни, че финансистът винаги е добре екипиран в планината – носи протектори, каска и допълнителни системи за сигурност с вграден GPS.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6