Къща в Кюстендилско спечели престижната награда „Сграда на годината“

Снимки: Национален конкурс "Сграда на годината"

Тя печели в категорията „Зелена жилищна сграда“

За първи път сграда на територията на община Кюстендил печели престижната награда „Сграда на годината“. Къщата се намира в с. Раждавица, община Кюстендил . Тя печели в категорията „Зелена жилищна сграда“. Проектът е наречен "Ода", което символизира визията на екипа за устойчив и функционален дом, дълбоко вплетен в обкръжаващата го природа, съобщават от пресцентъра на Общината.

„Ода” е създадена от ПРИ РОДА, която работи в затворен кръг като възложител, проектант и изпълнител на този проект. Застроената площ на “Ода” е 142м2, намиращи се на парцел от 516м2. Техническият проект на “Ода” и на всички къщи от ПРИ РОДА са дело на арх. Галина Малинова, която е водеща фигура в екипа на ПРИ РОДА, конструктор е инж. Иванка Петрова.

Haциoнaлният ĸoнĸypc „Cгpaдa нa гoдинaтa“ e нaй-пoпyляpнoтo и пpecтижнo cъбитие в cфepaтa нa инвecтициoннитe пpoeĸти, cтpoитeлcтвoтo и apxитeĸтypaтa в Бългapия. Цeлтa нa кoнĸypca e дa oтличaвa нaй-дoбpитe пocтижeния пpи peaлизaция нa cъвpeмeнни cгpaдни пpoeĸти пpeз cъoтвeтнaтa гoдинa в Бългapия, ĸaĸтo и cвъpзaнитe c peaлизaциятa им инвecтитop, apxитeĸт и cтpoитeл.

„Ода" не е просто къща, а символ на преосмислянето на съвременния начин на живот, приближавайки го към природата, насърчавайки взаимодействието с нея, както и връзките ни с близките ни. Съчетавайки традиция и модерност, “Ода” представлява мост между миналото и бъдещето, между индивидуалността и общността.

Къщата се намира в полите на Конявската планина, по поречието на река Струма. “Ода” е разположена на хълм в село Раждавица, на минути от каньона Шегава и водопад Полска Скакавица, до плодородните градини, които Владимир Димитров - Майстора е увековечил в картините си.

Къщата е с южна ориентация, а достъпът до нея е улеснен с асфалтов път, просторен паркинг за автомобили и велосипеди. Планирана е и станция за зареждане на електрически автомобили. Общественият транспорт и влаковата линия до с. Раждавица позволяват бърз и удобен транспорт. "Ода" е позиционирана така, за да предложи разнообразни възможности за активен живот в рамките на собствения си парцел и околностите - от йога до колоездене, риболов, катерене и каякинг.

Архитектурата на къщата е в контраст със заобикалящите я имоти и допринася за региона като вдъхва живот и оптимизъм в среда често асоциирана със спомени от миналото. Тя подчертава това, което е истински ценно - свободата, контактът със себе си, с близките и с природата, изолирането на всичко ненужно за сетивата, ежедневието и материалния свят.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK