Кораб с хуманитарна помощ за Газа ще отплава днес от Турция

Снимката е илюстративна Pixabay

Той ще бъде натоварен с 1 900 тона храна, санитарни материали и средства за подслон

Кораб, натоварен с 1900 тона хуманитарна помощ за ивицата Газа, е планирано да отплава днес от Южна Турция, съобщи Анадолската агенция. 

Помощта, която включа храни, санитарни материали и средства за осигуряване на подслон, ще потегли за Газа от турското пристанище Мерсин, съобщи Дирекцията за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД - AFAD).

След като приключи подготовката на кораба, той ще отплава в 15 часа време и след около 40 часа ще пристигне на пристанище "Ел Ариш" в Египет.

Досега общо 52 016 тона хуманитарни помощи са били доставени на Газа от Турция с 13 самолета и 10 кораба благодарение на сътрудничеството на АФАД, Министерството на здравеопазването, Генералната дирекция на фондациите, Турския червен полумесец и неправителствени организации.

На 7 октомври палестинската въоръжена групировка "Хамас" извърши изненадващо кърваво нападение срещу израелска територия, при което по данни на Израел бяха убити близо 1200 души, повечето от които цивилни, а около 250 заложници бяха отведени в ивицата Газа.

Близо 34 800 палестинци са загинали, а 78 100 са били ранени по време на израелската офанзива в ивицата Газа по данни на министерството на здравеопазването на управляваната от "Хамас" територия. Зоната е опустошена, а заради недостига на храна е заплашена от масов глад. /БТА

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK

//