Конфликтът "президент-премиер" се пренесе в Община Благоевград

Снимка: Infomreja.bg

Томов и Тодоров си разменят реплики публично

Кметът Румен Томов отговори публично на публичните нападки от страна на съседа си по кабинет – председателя на ОбС-Благоевград, Андон Тодоров.

В поредица от две изминали пресконференции, едната от които вчера, Тодоров открито напада екипа на Томов и самия кмет, определяйки управлението му като „мудно“, „некомпетентно“, „на инат“.

Днес на брифинг кметът отговори:

„Не съм попаднал на това място случайно. Влязох в битката за Благоевград, защото не ми харесваше какво се случва в града. Аз съм в битката, за да си оправим града, да живеем спокойно, хората да бъдат усмихнати. Много хора ми казаха, че рискът е неоправдан. Не съм попаднал случайно на този пост и аз дължа обяснение на моите избиратели, но не дължа обяснение на хората, чиито интереси са накърнени. Аз съм на този пост, за да служа на хората, а не на партии и на политически лица. Ние управляваме без натиск.

Ние сме заменими, но хората са незаменими – ние трябва да се грижим за тях, те са нашата мисия, независимо от атаките от всички посоки", каза Томов в отговор на Тодоров.

Ще кажа на онези, които разказват колко лош съм – нека си видят резултатите и какво са постигнали и защо „детската мечта“ не им се получава. Жителите на Благоевград са умни и интелигенти и преценяват хората и избират подходящите. Неистовото желание да бъдеш на пост води до потъпкване на принципи. Народната любов се проверява на избори, заяви Томов.

Според председателя на ОбС градоначалникът, когото Тодоров подкрепи на изборите, действа на инат, мудно, некомпетентно.

„Явно той не разбира, че искам нещата да се случват законно и в интерес на хората. Периодът, когато съм проявявал инат, е минал още в детските години. Действията ми са последователни, а неговите изказвания следват спиралата „днес сме критични, утре не, днес сме критични, утре по-меки“, каза Томов.

Имало е и информация, че общинското ръководство в лицето на кмета е прилагало натиск върху общинските дружества за предаването на данък дивидент.

„Може г-н Тодоров да попита управителите на дружествата дали има натиск, прилаган от нашия екип, но той не е от нас, а от някои друг в обратната посока“, отговори кметът.

До кмета Томов е изпратено и писмо с молба да бъде отменена наредба от 14.05.2020 г., в която общинското ръководство е изискало да се направи мониторинг на обществените поръчки и дружества – тоест да се даде информация от дружествата колко хора работят в него и на каква заплата са, както и колко от служителите са на пенсионна възраст. Писмото е подписано от Благовест Стоицов.

„Тази заповед е подписана от друг, без да е написано името. Упражнен е натиск върху Стоицов да подпише. Натиск се осъществява и върху общинските служители“, каза Томов.

Председателят не може да върви срещу хората, за да си осъществи детските мечти, твърди кметът.

Според Тодоров приютът за бездомни животни е могъл да се изпълни за 2 месеца за 150-200 хил. лв.

Томов отговори, че проектът струва 1 450 000 лв.

„Тези популистки изказвания не са стил на управление. Управленците правят анализ и пресмятат, тогава говорят“, каза днес Томов.

Тодоров също така твърди, че фестивалът „Милениум“ е могъл да не се осъществи за сметка на приюта, а кметът попита защо не е предложил преди години културата да бъде зачеркната.

Приютът ще бъде направен без да се орязва културната програма на Общината, каза кметът Томов.

За два месеца щял да реши и проблема с подлеза в кв. „Грамада“, но както с приюта за кучета, каза още кметът по повод „обвинението“ на председателя, че проектите се движат „мудно“ или изобщо не се реализират.

Според мен проектът трябва да е за надлез, а не за подлез, което е по-трудно. Ако бе направен надлез, щяха да бъдат засегнати частни терени на един човек, намекна Томов.

Според градоначалника Общината не е кандидатствала по множество европроекти, както „му се искало на Тодоров“, защото програмният период завършва през 2020 г., а новият започва 2021 г.

„Не мисля, че старите проекти не трябва да се завършват, защото управлението трябва да има приемственост и да се надгражда“, завърши Томов.

Кметът коментира и поста във фейсбук на бившия зам.-кмет по културата Христина Шопова, в който се твърди, че тя няма общо с организацията на фестивала „Франкофоли“ в София. Томов каза: „Съжалявам ги тези хора, явно Общината им е била като играчка, с която са се разпореждали, както искат и не са доволни, че хората ги отхвърлиха, но това е вследствие от техните действия“.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK