Кой управлява държавата между две правителства

Снимка: Infomreja.bg

По Конституция финална дата за работа на правителствата у нас - няма

За първи път България ще провежда избори в условия на пандемия. Кой обаче ще се взема здравните решенията до съставянето на нов кабинет - Ванина Недкова провери какво каква законът.

Една от първите задачи на новото Народно събрание е да гласува оставката на кабинета. „Правилото, което предвижда Конституцията е, че сегашното правителство ще подаде оставка пред бъдещия парламент”, казва докторът по конституционно право Симона Велева.

„Част от зрителите ще останат с убеждението, че едва ли не министрите си вземат чантите от кабинетите си и остават празно бюро”, посочва Пламен Киров, който е бивш конституционен съдия.

По Конституция финална дата за работа на правителствата у нас - няма.  „Макар и в оставка, те са пълноправен Министерски съвет. Министрите и техните актове имат задължителна сила така, както са в мандат”, допълва Киров.

Мандатът на кабинета няма точен срок „от и до“, защото държавата не може да остане без управление, посочват юристите. „Държавата може да остане без парламент за известно време – около два месеца, но не може да остане без изпълнителна власт”, посочва още той.

„Не може да няма кой да управлява кормилото на държавата”, коментира Симона Велева.

Така, в условия на пандемия и през следващия месец здравните мерки и решенията ще се подписват от ресорния министър. „Той продължава да изпълнява своите функции и заповедите му продължават да са със същата правна сила”, обяснява Велева./ НОВА ТВ

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK