Кои депутати ще представляват Благоевградска област в 45-ото НС?

Снимка: Infomreja.bg, архив

Водещата политическа сила "ГЕРБ-СДС" ще има най-малко четирима депутати

Централната избирателна комисия обяви тази сутрин окончателните резултати за Първи многомандатен избирателен район - Благоевград, при 100% обработени протоколи. Единствените неизвестни засега остават около разпределението на 11-те депутатски мандата за областта.

Коалиция „ГЕРБ-СДС“, която е водеща политическа сила в Благоевградска област с 34,94%, ще бъде представена в следващото Народно събрание най-малко от четирима депутати.

Първият сигурен народен представител е водачът на листата – Росен Желязков, бивш министър на транспорта. В новия парламент влиза и досегашният депутат Стефан Апостолов от Симитли, който има рекорден брой преференции – 9 507.

С голям брой гласове в своя полза и място в 45-ото НС е и Александър Мацурев от Банско, който влиза в парламента за втори пореден мандат. 

Четвъртият сигурен народен представител от „ГЕРБ-СДС“ е петричанинът Георги Динев, който също беше част от 44-ото НС.

Петият мандат за водещата политическа сила засега не е сигурен. Той зависи от преразпределението на гласовете. Ако обаче коалицията все пак получи пети представител – то той ще бъде за шестия в листата – Стоян Стоев от Сандански.

Втората по брой гласове партия в Благоевградска област е „Има такъв народ“ на Слави Трифонов с подкрепа от 14,99%.

Засега тя е с два сигурни мандата. Влизат водачът Илко Стоянов, който бе заместник-кмет на община Петрич и дългогодишен общински съветник в Благоевград, и вторият в листата – Георги Попов от Благоевград, който работи в "Топлофикация" - София. Партията е с голям шанс и за трети мандат, който ще бъде в полза на стоматолога Христо Гушков от Сандански.

Интересна е картината при третата политическа сила в областта – Движението за права и свободи, която събра 13.55% от гласовете на избирателите.

Там до вчера най-много гласове имаха първите двама в листата – Халил Летифов и Йордан Цонев, но тази сутрин, при окончателните данни на ЦИК, се оказа, че третият в листата Елхан Кълков от Сатовча – досегашен народен представител, измества със 17 преференции повече втория в листата.  

Според Устава и централата на ДПС обаче, на играта с преференции не се гледа с добро око, и не е изключено Кълков не само да не получи мандат, а и да бъде санкциониран от партията.

На изборите през 2014 г. двама кандидат-депутати, ползвали преференциални гласове – Муса Палев и Гюнай Хюсмен, бяха изключени от парламентарната група и станаха независими. Подобна съдба имаше  и Ангел Исаев.

На тези парламентарни избори КП "БСП за България" се нарежда четвърта по сила в областта. За нея са гласували едва 12,58%. На този етап коалицията има сигурен един мандат, който ще бъде за водача на листата - проф. Георги Михайлов от София. Ако левицата получи при преразпределението и втори мандат, той ще бъде за досегашния депутат от Гоце Делчев - Богдан Боцев.

Общинският председател на БСП в Благоевград - Любен Милев, до снощи имаше най-голям брой преференции, но с оповестяването на крайните резултати от ЦИК тази сутрин, сметките показват, че Боцев има с 64 гласа повече.

„Демократична България“ получава в Пиринско един мандат с изборен резултат от 5,10%. Ако генерал Атанас Атанасов – съпредседател на обединението, който води едновременно в Благоевградска област и в 23-и МИР – София, предпочете да представлява столичния многомандатен избирателен район, то ще отстъпи място в парламента на втория в благоевградската листа – Иван Димитров.

Димитър Делчев от КП „Изправи се! Мутри вън!“ остава извън следващото Народно събрание. Коалицията получи едва 3% подкрепа и гласовете в нейна полза ще бъдат разпределени към други политически формации.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK