Кметът Бръчков участва в среща с министъра на здравеопазването

Снимка: Община Петрич

Кметовете споделиха и своите надежди за облекчаване на реда за специализация на младите медици

Кметът Димитър Бръчков, член на УС на НСОРБ, участва в среща с министъра на здравеопазването.

Предстои да бъдат направени промени в размера на клиничните пътеки, като основната цел на екипа на МЗ е да бъдат преодолени диспропорциите в цените им, стана ясно на срещата. Министерството на здравеопазването работи и по промяна на стандартите за медицински дейности, която ще облекчи постигането на нивата на компетентност с по-малък брой лекари, съобщи министър Кацаров на срещата с ръководството на НСОРБ. Министерството работи също за ускоряване на подготовката на проекта по процедура „Мерки за справяне с пандемията“, който ще бъде финансиран от ОП"Региони в растеж“. Средствата в размер на 129 271 258.60 лева са предназначени за всички държавни и общински болници.

Предстои в най-кратки срокове да бъдат преработени критериите и да бъде изпратена подробна информация към общините за необходимите данни и разчети, планирани от местните власти за обновяване на болничните заведения. Министърът на здравеопазването д-р Кацаров увери, че ведомството е изискало информация от НЗОК за брой пациенти с коронавирус, преминали през всяко лечебно заведение, която ще бъде взета под внимание при формиране на критериите за разпределение на средствата. Регионалните здравни инспекции по места са получили инструкции за пълно съдействие на общините при планиране на инвестициите, така, че да бъдат съобразени със съвременните изисквания за лечение на болни от К-19. Основните средства по проекта ще бъдат насочени приоритетно за закупуване на кислородни инсталации, създаване на изолационни боксове, изграждане на асансьори, където е необходимо и всички свързани строително-ремонтни дейности. Другият важен за общините проект, по който е бенефициент МЗ, е свързан с обновяването и разширяването на мрежата от спешни центрове. Общините в по-голямата си част са изпълнили своите задължения за предоставяне на подходящи сгради или терени, но екипът на министър Кацаров не вижда възможност към момента да се активизира работата, тъй като значителна част от средствата от Оперативната програма - около 25 млн. лв. повече от предвиденото, вече са разходвани за нови линейки и хеликоптери, а съществуващите разчети за ремонт и изграждане на новите спешни центрове са от преди 5 години, което задължително ще наложи тяхната преработка.Кметът на община Петрич Димитър Бръчков сподели, че социалните служители и администрацията са активно ангажирани в кампанията по ваксинация. Общината е създала организация за формиране на изнесени пунктове за имунизация на територията на предприятия с голям брой работници. Все още е необходима, обаче, конкретна и компетентна информация, която не само да информира за възможностите, но и да дава отговори на многобройните въпроси, възникващи у хората по темата с ваксините.

Кметовете споделиха и своите надежди за облекчаване на реда за специализация на младите медици, така че да бъдат създадени условия тази част от обучението и квалификацията им да бъде по-лесно осъществима и в по-малките общински болници.

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK