Кмет не е излизал от сградата на общината вече 70 дни

Снимка: Pixabay

Това е косовският албанец, избран за кмет на Лепосавич

На фона на предприетите мерки за деескалация на напрежението в Северно Косово избраният за кмет на една от общините там – Лепосавич, вече 70 дни стои в сградата на общината, съобщава Косовското радио и телевизия.

До момента Люлзим Хетеми, който е косовски албанец, не е говорил пред медиите за престоя си в общинската сграда. Негови близки казаха, че от контактите, които са имали с него, са разбрали, че той продължава да изпълнява длъжността си, доколкото може.

Той влезе в сградата на общината в Лепосавич на 26 май, когато официално пое кметския пост, но нито той, нито семейството му са мислели, че няма да се виждат два месеца, отбелязва медията.

„Не минава ден без някой от семейството да не му е звъннал. Той е добре и работи в рамките на възможностите, които има там (в сградата на общината в Лепосавич). И здравословното му състояние също е добро. Има елементарни условия, както от гледна точка на храната, така и на хигиената, тъй като сградата отговаря на всички изисквания“, заяви пред Косовското радио и телевизия братът на Люлзим Хетеми, Башким Хетеми.

Башким каза, че семейството на кмета на Лепосавич към момента живее в град Митровица в Северно Косово, където учат децата му, но че липсата на брат му вкъщи се усеща силно от най-близките му. Той допълни, че понякога има ситуации, в които човек трябва да жертва нещо.

Башким и цялото семейство Хетеми очакват с нетърпение завръщането на Люлзим, но и един ден ситуацията в Северно Косово да се нормализира.

Люлзим Хетеми от редиците на управляващото в Косово движение „Самоопределение“ спечели предсрочните избори за кмет на Лепосавич на 23 април със 100 гласа, тъй като изборите бяха бойкотирани от косовските сърби.

Встъпването в длъжност в края на май на албанските кметове в северните косовски общини, където сърбите са мнозинство, доведе до напрежение между Косово и Сърбия. Косовските сърби започнаха ежедневни протести, като на един от тях се стигна до сблъсъци между протестиращи, полиция и военни на мироопазващите сили на НАТО в Косово КейФОР, при което бяха ранени около 30 войници от КейФОР и около 50 косовски сърби.

Изборите в Северно Косово се наложиха, след като през ноември миналата година сръбските представители напуснаха косовските институции в условията на напрежение заради смяната на сръбските регистрационни номера на автомобилите с косовски.

Напрежението между Сърбия и Косово продължава, откакто Косово обяви независимост през 2008 г., която Сърбия не признава. /БНР/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK