Кюстендилското село Соволяно отбеляза Благовещение

Снимка: НЧ "Светлина1871' - Соволяно

Местните хора се събраха пред параклиса, построен в чест на народния певец Благовест Порожанов

Всяка година жителите на кюстендилското село Соволяно се събират пред параклиса, построен през 2008 г. в чест на народния певец  Благовест Порожанов от сина му Милен Порожанов. И тази година те не направиха изключение и въпреки студения вятър уважиха празника Благовещение и техния любим певец и съгражданин, прославил ги не само в България, но и по света.

Семейството му всяка година уважава празника и го отбелязва в чест на техния баща и съпруг. Председателката на НЧ „Светлина 1871” Корнелия Чизмова произнесе кратко слово по този повод в уважение към семейство Порожанови, както и към самия празник.

Пред събралите се хора от селото тя каза: „Уважаеми гости, скъпо семейство Порожанови. Днес е Благовещение – празник на надеждата, вярата и доброто. Нека всеки да получи своята блага вест и тя да му донесе много здраве, щастие, късмет, мир, любов и надежда. Блага дума стопля сърцата, разгаря позастинало огнище, лекува душевни рани и заключени врати отваря.

Блага пара в ръката, блага мисъл в главата, блага радост в душата! Бъдете благословени и закриляни! Позволете ми от името на всички институции и жители на село Соволяно, да благодарим на семейство Порожанови, че ни събират по традиция всяка година и заедно отбелязваме този прекрасен празник”.

На празника присъстваха около 40 души от село Соволяно, както и гости от гр.  Кюстендил, приятели и близки на семейство Порожанови.

Молитва по повод на Благовещение прочете отец Тодор. След приключването на церемонията на място пристигна и кметът на Кюстендил инж. Огнян Атанасов, който уважи всички присъстващи на празника.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK